Ziek of situatief arbeidsongeschikt, dat is de vraag
De maat is vol!
Salaris klopt weer niet. Sam werkte sinds 2008 bij Mast BV, toen hij het beu was opnieuw te constateren dat zijn salarisstrookje niet klopte. “Betaal mij toch gewoon het salaris waar ik recht op heb”, riep Sam briesend tegen zijn baas Mats. Mats ging daar fel tegenin terwijl daar meerdere collega’s getuige van waren. De dag daarop meldde Sam zich ziek.
Bedrijfsarts weet wat er speelt. Volgens de bedrijfsarts zijn Sams klachten werkgerelateerd en hij rapporteert: “Op dit moment is er geen sprake van ziekte of gebrek. Deze werknemer vertoont een passende reactie op een buitengewone situatie. Er is geen medische oorzaak, dus geen medische oplossing”. De bedrijfsarts adviseert een gesprek en eventueel mediation.
Geen medische oorzaak is niet ziek. Mast BV wees Sam er fijntjes op dat deze rapportage betekent dat er geen ziekte is en hij gewoon moet werken. Wat Mast BV echter over het hoofd ziet, is dat er een en ander speelt op de werkvloer waardoor Sam niet kan werken. Sam trekt aan de bel, maar Mast BV reageert niet en stopt de loonbetaling omdat Sam ‘zomaar niet komt werken’. Sam stapt naar de rechter en vordert loondoorbetaling.
Voor meer informatie over geen arbeid, wel loon, ga naar https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 27, nr. 4.
Situatieve arbeidsongeschiktheid
Wat is dat ook alweer? Het komt voor dat de verhouding tussen werkgever en werknemer zo ernstig verstoord is dat de werknemer geen andere mogelijkheid ziet dan zich ziek te melden. De werknemer vindt zich dan niet in staat te werken: de zogenaamde ‘situatieve arbeidsongeschiktheid’.
Geen loon? Een ziekmelding na een discussie op de werkvloer betekent dus niet dat de werknemer echt ziek is, maar soms geldt in zo’n situatie toch de loondoorbetalingsverplichting. Hoe zit dat?
Loon doorbetalen?
Hoge Raad. De Hoge Raad gaf in 2008 enkele vuistregels aan de hand waarvan alsnog een loondoorbetalingsverplichting geldt.
- Is het voldoende aannemelijk dat er sprake is van arbeidsomstandigheden die onwerkbaar zijn?
- Komt de oorzaak van deze onwerkbare omstandigheden in redelijkheid voor rekening van de werkgever?
- Is er sprake van (dreigende) lichamelijke of psychische klachten, waardoor niet van de werknemer gevergd kan worden te werken?
- De werknemer moet zich maximaal inspannen om de belemmeringen die werkhervatting in de weg staan, weg te nemen.
Werkgerelateerde factoren. Het moet dus vast komen te staan dat er werkgerelateerde factoren zijn die als gevolg hebben dat de werknemer niet kan werken. De werknemer moet aantonen dat hij weer zal uitvallen als hij toch komt werken. Zodra dit het geval is, geldt de verplichting het loon door te betalen, ondanks dat de werknemer niet werkt.
Wat zegt de rechter? De oorzaak van het niet-werken komt in dit specifieke geval voor rekening van de werkgever. De ziekmakende omstandigheden zijn afdoende aangetoond. Partijen moeten dan gezamenlijk inspanningen verrichten om het conflict op te lossen. Mast BV heeft dat onvoldoende gedaan. Bepalend is dat de werkgever onvoldoende initiatief heeft genomen om de relatie te herstellen. Het verzoek tot loondoorbetaling wordt toegekend (ECLI:NLGHAMS:2018:478) .