Verkoop appartement, alle VvE-bijdragen moeten betaald zijn
VvE moet opgave doen
Rollen. Als een appartement wordt verkocht, moet de VvE aan de notaris doorgeven of de verkoper alle VvE-bijdragen heeft betaald. De notaris moet de koper en de verkoper hierover informeren. Maar wat doet de notaris als een van de partijen het hier niet mee eens is? Wat kan de makelaar doen?
Waar gaat het over? Als de notaris de levering van een appartementsrecht verzorgt, vraagt hij bij de VvE op of er nog openstaande bedragen zijn die de verkoper verschuldigd is. De notaris informeert partijen daarover en neemt dat bedrag vaak op in de afrekening. Let op. Als de verkoper een schuld heeft aan de VvE, moet er besproken worden hoe dit moet worden opgelost.
Verkoper betaalt? Normaal gesproken moet de verkoper de bij levering openstaande bedragen betalen, maar dat kan anders zijn, bijv. als er na het sluiten van de koopovereenkomst een nieuw besluit van de VvE wordt genomen over een extra bijdrage aan de VvE of als er andere afspraken zijn gemaakt in de koopovereenkomst.
Hoe kunt u dit oplossen?
Uit de verkoopopbrengst. De notaris zal informeren of de opgave van de VvE juist is en hoe partijen dit willen verrekenen. De notaris zal daarbij als uitgangspunt hebben dat de verkoper deze bijdrage moet betalen en dat dit vanuit de verkoopopbrengst kan. De koper kan dan zonder schuld geleverd krijgen. Wat nu als er discussie is?
De discussie beslechten. Weet dan dat er meerdere oplossingen mogelijk zijn. Eerst moet duidelijk worden waar de bijdrage/schuld voor is en waarom die niet betaald is. Zo kan er uitgezocht worden wie er - juridisch gezien - moet betalen.
Is duidelijk wie er moet betalen? Als duidelijk is wie er moet betalen, spreek dan af hoe er wordt verrekend. Dit hoeft niet via de notaris, zolang de notaris maar te horen krijgt dat partijen het eens zijn en hierover afspraken hebben gemaakt.
Reserveren. Een deel van de koopsom kan gereserveerd worden, zodat partijen later bij de notaris aan kunnen geven wat er met dit geld moet gebeuren: betalen aan de VvE, aan de koper of aan de verkoper. Tip. De notaris kan dit bij de levering nog regelen, zodat de levering door kan gaan, want als er geen overeenstemming wordt bereikt, kan de notaris niet leveren. De kopende partij zal immers niet willen opdraaien voor de schuld aan de VvE en dat kost de verkoper dan een boete …
Wat te doen als verkopend makelaar?
- Informeer de verkoper tijdig over de plicht van de VvE om eventuele schulden bij de notaris te melden.
- Check of er een schuld aan de VvE is of een ander geschilpunt dat de koper zou moeten weten.
- Leg uit welke informatie u van de verkoper verwacht.
- Leg eventueel zelf contact met het bestuur of de beheerder van de VvE, nog voor het appartement in de verkoop gaat.
- Overleg met de notaris als er bijzonderheden zijn, zoals een bestaand geschilpunt of een (op handen zijnde) besluit voor een extra bijdrage door de eigenaren.
- Zorg voor een goede communicatie tussen de verkoper en de koper.
- Realiseer u dat de notaris onafhankelijk moet zijn en zowel de verkoper als de koper op bepaalde punten moet wijzen.
- Blijf rustig en denk creatief na over een oplossing als er eenmaal sprake is van een geschilpunt. Spar met de notaris en weet hoe het juridisch zit.