Regel tijdig Verklaring geen privégebruik auto
Auto van de zaak
Als een werknemer de beschikking krijgt over een auto van de zaak, dan moet u deze auto als werkgever in principe als loon in aanmerking nemen, meestal tegen 22% van de cataloguswaarde bij auto’s van 2017 en later. Voor elektrische auto’s, zonneauto’s en waterstofauto’s geldt meestal een lager percentage bijtelling.
Privégebruik. Deze bijtelling is de forfaitaire waarde voor het feit dat de werknemer de auto privé kan gebruiken. Het is vervolgens aan de werknemer en werkgever om te bewijzen dat de bijtelling achterwege kan blijven, omdat de auto niet voor privédoeleinden, zoals vakantieritten, of ritjes naar winkels of familie, wordt gebruikt. Let op. Telt een werkgever de auto ten onrechte niet bij, dan kan de Belastingdienst een correctie opleggen aan de werkgever met meestal 40% boete en rente. De belasting en premie volksverzekeringen kunt u als werkgever (tenzij er iets anders is afgesproken) vervolgens verhalen op uw werknemer. Doet u dat niet, dan geeft u uw werknemer een belastingvoordeel en zal hij naast de belasting/premies volksverzekeringen over de auto ook belasting en premies moeten afdragen over dit belastingvoordeel.
Geldt niet voor ... Voor de premies werknemersverzekeringen (voor uitkeringen ziekte en werkloosheid van de werknemer) geldt dit niet; deze blijven bij de werkgever. Bovendien zijn de kosten van boete en rente voor de werkgever.
Dit moet u zien te voorkomen
Gezien deze gevolgen is het natuurlijk zaak dit risico zo veel mogelijk te beperken. Dat kan op verschillende manieren. De - voor de werkgever - meest gemakkelijke manier daarbij is de Verklaring geen privégebruik auto. In deze verklaring, die de werknemer aanvraagt bij de Belastingdienst, verklaart de werknemer dat hij de auto niet voor meer dan 500 kilometer per jaar voor privédoeleinden gebruikt. Let op. Het is vervolgens aan uw werknemer dit bewijs richting de Belastingdienst te leveren. Lukt dat niet, dan komt de gehele correctie bij de werknemer zelf terecht.
Waarschuw uw werknemer. Het is dus goed om de werknemer te waarschuwen dat hij niet van zijn bewijsverplichtingen af is met de verklaring. Hij moet nog steeds een rittenregistratie bijhouden of op een andere manier bewijzen dat er geen sprake is van privégebruik.
Niet te snel niet bijtellen
Laat u als werkgever de bijtelling achterwege voordat de verklaring er is, dan loopt u nog steeds een risico op bijtelling. U moet dan namelijk bewijzen dat die 500 kilometer op jaarbasis niet gehaald is. Uiteindelijk zal daarvoor nog steeds een rittenregistratie over het gehele jaar nodig zijn. Tip. Het is dus slim om te zorgen dat de werknemer de verklaring kan overleggen voordat hij de auto krijgt. Ook is het begin van het nieuwe kalenderjaar een goed moment om een verklaring te gaan gebruiken. Zo voorkomt u dat u aan het einde van het jaar alsnog een controle moet doen op het aantal kilometers of erger nog achteraf ten onrechte heeft vertrouwd op de verklaring en alsnog een naheffing met boete en rente krijgt. Bewaar deze verklaring in de administratie.
Op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 27, nr. 3 vindt u:• een aanvraagformulier Verklaring geen privégebruik auto• een model Wijziging of intrekking Verklaring geen privégebruik auto