Invoering rVDM uitgesteld naar 01.01.2023
Systeem rVDM. In het kader van controle en handhaving wil het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) meer inzicht krijgen in mesttransporten en dan vooral op het moment dat een mesttransport plaatsvindt.
RVO.nl. Met de invoering van het rVDM moeten bij alle transporten van dierlijke mest, bepaalde meldingen ‘realtime’ worden doorgegeven aan RVO.nl. Daarnaast moet de vervoerder het transport vooraf melden bij RVO.nl. Als het transport is afgerond (de mest is op bestemming afgeleverd), dan moeten zowel de leverancier als de afnemer de overdacht van de mest bij RVO.nl bevestigen.
Ook bij forfaitaire transporten. Bij mesttransporten die worden gewogen en bemonsterd, zal de intermediair (vervoerder) de meldingen voorafgaand en tijdens het transport doorgeven aan RVO.nl. Bij forfaitaire transporten, zoals boer-boertransport en afvoer naar particulieren, moet ook de vervoerder deze meldingen doen. Regelt en vervoert u zelf het transport, dan moet u deze meldingen doorgeven aan RVO.nl.
Uitstel. Het huidige demissionaire kabinet mag geen beslissingen nemen over de invoering van het rVDM. Echter op de achtergrond werkt het Ministerie van LNV, samen met de intermediaire sector, volop aan het uitwerken van het systeem. Hierbij blijken er op technisch vlak diverse hobbels te zijn die op korte termijn niet opgelost kunnen worden.
Invoering uitgesteld naar 1 januari 2023. Dit heeft ertoe geleid dat de invoering van het rVDM wordt uitgesteld naar 1 januari 2023. De nieuwe minister moet hier te zijner tijd een definitieve beslissing over nemen. In 2022 krijgt u dus nog niet maken met het rVDM. Dit betekent dat u forfaitaire transporten, zoals boer-boertransporten en afvoer naar particulieren, kunt blijven uitvoeren zoals u gewend bent.
Najaar 2022. Wel zal in het najaar van 2022 een uitrolfase opstarten, waarin intermediairs en landbouwbedrijven alvast kunnen starten met het rVDM.