Correcte gehalten eindvoorraad dierlijke mest hanteren
Eindvoorraad- en gebruiksnormenberekening. De begin- en eindvoorraad van de dierlijke mest op uw bedrijf bepaalt mede het gebruik van dierlijke mest op uw bedrijf. Immers alle mest die in de eindvoorraad zit, wordt niet gebruikt. De beginvoorraad telt echter wel mee. De hoeveelheid, maar zeker de gehalten zijn bepalend voor het ‘saldo’ wat uit uw mestvoorraad meetelt.
Aanvullende gegevens. Doet u mee aan derogatie of ligt uw productie, als niet-derogatiebedrijf, boven de 170 kg per ha, dan bent u verplicht om uw eindvoorraad dierlijke mest en uw gehalten op te geven. Dit doet u met de zogenaamde ‘aanvullende gegevens’.
Forfaits of analyseresultaten. De grote vraag is of u uw mestvoorraad moet waarderen met de forfaits of met de analyseresultaten van de mest die u heeft afgevoerd. Deze keuze hangt af van het feit of u dit jaar en/of vorig jaar mest bemonsterd heeft afgevoerd.
RVO.nl onderscheidt vier situaties
- Heeft u dit jaar en vorig jaar bemonsterde mest afgevoerd? U moet dan in uw berekening uitgaan van de analyseresultaten van uw afgevoerde mest. Voor de eindvoorraad gaat u uit van de analyseresultaten van dit jaar en voor de beginvoorraad van de analyseresultaten van vorig jaar.
- Heeft u dit jaar en vorig jaar geen bemonsterde mest afgevoerd? U moet dan in uw berekening uitgaan van de forfaits voor zowel de begin- als de eindvoorraad.
- Heeft u dit jaar geen bemonsterde mest afgevoerd, maar vorig jaar wel? U moet dan in uw berekening uitgaan van de analyseresultaten van vorig jaar voor zowel de begin- als de eindvoorraad.
- Heeft u dit jaar wel mest bemonsterd afgevoerd, maar vorig jaar niet? U moet dan in uw berekening uitgaan van de forfaits voor zowel de begin- als de eindvoorraad.
Verschil tussen berekening en opgave. U zult verwachten dat de gehalten die u moet opgeven bij de aanvullende gegevens gelijk zijn aan de gehalten waarmee u moet rekenen. Vaak is dat wel zo, echter helaas heeft RVO.nl ervoor gekozen om, in sommige situaties, verschil te maken.
Ene jaar wel, andere jaar niet. Wanneer u dit jaar geen mest bemonsterd heeft afgevoerd en vorig jaar wel, dan moet u rekenen met de analyseresultaten (van vorig jaar), maar moet u de forfaits opgeven. Deze forfaits moet u dan weer gebruiken voor de beginvoorraad van volgend jaar. Heeft u dit jaar wel mest bemonsterd afgevoerd, maar vorig jaar niet, dan moet u rekenen met de forfaits, maar moet u de analyseresultaten (van dit jaar) opgeven. Ook moet u deze gehalten weer gebruiken voor de beginvoorraad van volgend jaar.
Onlogisch, maar waar. Deze werkwijze zorgt voor verwarring, dat kan niet anders. RVO.nl geeft echter aan dat voor deze werkwijze is gekozen, omdat enerzijds de wet aangeeft dat de ‘best beschikbare gegevens’ opgegeven moeten worden en anderzijds diverse uitspraken van de rechter aangeven dat er in bepaalde situaties toch niet met deze gegevens gerekend moet worden.
Schema als hulpmiddel. Om het u wat gemakkelijker te maken, hebben wij een schema opgesteld. Met dit schema kunt u bepalen welke gehalten u moet hanteren en welke gehalten u moet opgeven.
Het Stroomschema voorraadwaardering vindt u op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 24, nr. 6.