Bouwen zonder parkeerplek!
Wat speelde er?
Transformatie kantoorpand. In de gemeente Rotterdam speelde een situatie waarbij het college een omgevingsvergunning heeft verleend voor het verbouwen van een leegstaand kantoorcomplex naar drie woningen.
Vrees voor parkeeroverlast. Het naastgelegen pand is gedeeltelijk in gebruik als kantoor en de bovenste etage wordt bewoond. De eigenaren daarvan vrezen dat de realisatie van de drie woningen leidt tot parkeeroverlast.
Wat zegt het bestemmingsplan?
Voldoende parkeergelegenheid? In de planregels is bepaald dat een omgevingsvergunning voor de activiteit ‘Bouwen’ slechts wordt verleend, indien bij de aanvraag is aangetoond dat er op eigen terrein wordt voorzien in voldoende parkeergelegenheid volgens de normering in bijlage 1 bij de planregels. In bijlage 1 wordt verwezen naar de Beleidsregeling Parkeernormen auto en fiets gemeente Rotterdam 2018 (beleidsregeling).
Afwijken van de parkeernorm. Voor het college van B en W is de mogelijkheid opgenomen om bij het verlenen van een omgevingsvergunning af te wijken van de bepalingen omtrent parkeren op eigen terrein en van de parkeernormen in bijlage 1, indien er wordt voldaan aan de in deze bijlage opgenomen regels en voorwaarden. Hiervan heeft het college gebruikgemaakt, namelijk door toepassing te geven aan de beleidsregeling.
Wat zegt de beleidsregeling?
In de Beleidsregeling staat het volgende: “Als een ontwikkeling uit economisch oogpunt of uit het oogpunt van milieu, hinder of woonomgeving door de gemeente bijzonder gewenst is, kan volledige vrijstelling van de parkeereis worden verleend. Deze volledige vrijstelling wordt alleen in zeer uitzonderlijke gevallen verleend en een verzoek daartoe wordt uitvoerig gemotiveerd. Voor het verkrijgen van de vrijstelling wordt in ieder geval aangetoond dat het niet mogelijk is om geheel of gedeeltelijk aan de parkeereis op eigen terrein te voldoen en dat er evenmin mogelijkheden bestaan om de parkeereis geheel of gedeeltelijk in de openbare ruimte op te lossen.”
Wat zegt de Raad van State?
Vrijstelling van de parkeereis. De Raad van State (ECLI:NL:RVS:2021:2443) oordeelt dat uit de beleidsregeling volgt wanneer er volledige vrijstelling van de parkeereis kan worden verleend.
Bouwplan bijzonder gewenst. Gelet op de omstandigheid dat het beleid van de gemeente Rotterdam is gericht op het aantrekken en vasthouden van midden en hoge inkomensgroepen, oordeelt de Raad van State dat het college van B en W het bouwplan in redelijkheid bijzonder gewenst heeft kunnen achten.
Uitzonderlijk geval. In het herstelbesluit staat dat het perceel is gelegen in een wijk met een beschermd stadsgezicht. Het bestemmingsplan Scheepvaartkwartier kent de bestemming Waarde - Cultuurhistorie toe aan de voortuin van het pand in kwestie. In de plantoelichting staat dat de bestrating, beschoeiing en beplanting in hoge mate het sterke negentiende-eeuwse karakter van dit stadsdeel bepalen.
Hoge cultuurhistorische waarde. Hierdoor zijn de voortuinen van de zuidelijke gevelwand - onder meer die van het betreffende pand - van hoge cultuurhistorische waarde. Omdat de voortuin van het pand bewaard is gebleven en behouden dient te blijven en dus niet als gevolg van de realisatie van nieuwe parkeerplaatsen verloren dient te gaan, vormt deze situatie een zeer uitzonderlijk geval. De Raad van State oordeelt dan ook dat het college van B en W de vrijstelling van de parkeereis als bedoeld in de beleidsregeling, heeft kunnen verlenen.
Praktijktip
Wat is er precies geregeld? Kijk altijd goed naar het geldende bestemmingsplan en - naar de eventuele uitzonderingen op - het geldende parkeerbeleid als de planregels hiernaar verwijzen.
Uitzondering goed motiveren. Als u bij het college goed motiveert waarom bepaalde uitzonderingen op het geldende parkeerbeleid van toepassing zijn, kunt u gemakkelijker een omgevingsvergunning krijgen als u bijv. een leegstaand pand wilt verbouwen naar woningen.