VERHUUR - 20.12.2021

Airbnb mag aan twee kanten bemiddelingskosten vragen

Makelaars en bemiddelaars bij verhuur mogen niet de verhuurder en de huurder bemiddelingskosten laten betalen. De Hoge Raad vindt dat deze regel niet bedoeld is voor kortdurende verhuur en dus niet van toepassing is op Airbnb.

Eerst moest Airbnb wel terugbetalen

Niet van twee walletjes ... Een paar jaar geleden heeft een Amsterdamse kantonrechter bepaald dat het niet was toegestaan om zowel aan de verhuurder als aan de huurder bemiddelingskosten te vragen. Het maakt niet uit hoe het genoemd wordt: servicekosten of anders. Deze rechter vond dat de regels niet alleen voor makelaars gelden maar ook voor Airbnb. Het gaat tenslotte om dezelfde werkzaamheden: bemiddelen.

Terugbetalen. Door deze uitspraak konden huurders de in de afgelopen drie jaren aan Airbnb betaalde servicekosten terugvragen. Airbnb was het hier niet mee eens en startte meerdere rechterlijke procedures. De Hoge Raad heeft hierover onlangs uitspraak gedaan (ECLI:NL:HR:2021:1725) .

Uitspraak Hoge Raad

Rechtbank Rotterdam had de Hoge Raad gevraagd of artikel 7:147, lid 4 van het Burgerlijk Wetboek (verbod om aan beide partijen een vergoeding te vragen) ook van toepassing is als er door bemiddeling van Airbnb een tijdelijke huurovereenkomst (bijv. voor een weekend of een week) tot stand komt. Volgens de Hoge Raad geldt artikel 7:417, lid 4 van het Burgerlijk Wetboek niet voor bemiddeling bij kortdurende verhuur of vakantieverhuur.

Wat er niet mag

Artikel 7:417, lid 4 van het Burgerlijk Wetboek.   “Indien een der lastgevers een persoon is (...) en de rechtshandeling strekt tot koop of verkoop dan wel huur of verhuur van een onroerende zaak of een gedeelte daarvan (...) heeft de lasthebber geen recht op loon jegens de koper of huurder. Van deze bepaling kan niet ten nadele van de koper of huurder worden afgeweken, ongeacht of de verkoper of verhuurder ter zake van de door hem gegeven last loon is verschuldigd.”

Is Airbnb lastgever? Het gaat hier over lastgeving oftewel: bemiddeling. De vraag is dus: is Airbnb een bemiddelaar? Volgens de Hoge Raad is Airbnb een bemiddelaar, want huurders en verhuurders vinden elkaar alleen op de website van Airbnb.

... maar, wet is anders bedoeld. Artikel 7:417, lid 4 van het Burgerlijk Wetboek staat in de wet om huurders en kopers te beschermen tegen makelaars en bemiddelaars die van twee walletjes eten door aan beide kanten een vergoeding te vragen voor bemiddeling. Vooral huurders werden hier de dupe van want doordat de verhuurder koos voor bemiddeling, moest ook de huurder kosten betalen. Volgens de Hoge Raad was het artikel destijds niet bedoeld voor bemiddeling bij kortdurende huur, zoals door Airbnb.

De gevolgen van deze uitspraak

Fluiten naar teruggave. Iedereen die het afgelopen jaar de servicekosten bij Airbnb heeft teruggevraagd, krijgt deze dus definitief niet terug. Alle procedures die bij de rechtbank hierover zijn aangebracht, kunnen de prullenbak in. Er geldt geen verbod voor Airbnb om aan twee kanten servicekosten voor de bemiddeling te vragen.

Andere dienst. Ook al wordt Airbnb, net als makelaars, als bemiddelaar gezien, toch is Airbnb niet gehouden aan het verbod om twee keer kosten te vragen. Het verschil zit hem in de aard van de dienst waarvoor wordt bemiddeld. Bij Airbnb gaat het om zeer kortdurende verhuur. Dat is anders dan de bemiddeling bij huur of koop van een woning. Er zijn geen misstanden in de vakantiesector bekend en de wet is hiervoor niet bedoeld. Airbnb is vrij om aan twee kanten servicekosten te vragen.

Volgens de Hoge Raad is Airbnb een bemiddelaar, maar de wettelijke bepaling die het verbiedt aan twee kanten servicekosten te vragen, is niet van toepassing. De wettelijke bepaling is namelijk niet bedoeld voor bemiddelaars voor zeer kortdurende verhuur.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01