AANBESTEDING - 09.07.2021

Akte non-failliet van belang bij overheidsaanbesteding

Wat wordt er bedoeld met een akte non-failliet? Wanneer is deze verklaring nodig? Wat als het bedrijf in het verleden betrokken is geweest bij faillissement of surseance van betaling? Hoe biedt de notaris dan uitkomst?

Van aanbesteding uitgesloten

Overheidsinstanties die een aanbesteding uitschrijven, mogen bedrijven uitsluiten waarvoor een faillissement is aangevraagd of is uitgesproken. Datzelfde geldt voor bedrijven die in surseance van betaling verkeren of waarvoor dit is uitgesproken. Dit gebeurt op basis van Europese richtlijnen. Met name bij buitenlandse aanbestedingen wordt beoordeeld of de inschrijver bij faillissement of surseance van betaling betrokken is geweest.

Akte non-failliet

Akte aanvragen bij de rechtbank. Bedrijven die inschrijven op de aanbesteding, moeten schriftelijk aantonen dat er geen faillissement of surseance van betaling is aangevraagd of uitgesproken. Daarvoor moet een zogenoemde ‘akte non-failliet’ (ook wel een non-faillissementsverklaring genoemd) worden aangevraagd bij de rechtbank. In deze akte verklaart de rechtbank dat het bedrijf dat op de aanbesteding wil inschrijven, gedurende de afgelopen vijf jaar niet failliet of in staat van surseance van betaling is geweest.

Procedure

  • Is het bedrijf een rechtspersoon. Is het bedrijf een rechtspersoon (NV, BV), dan moet de akte worden aangevraagd bij de rechtbank van het arrondissement waar de rechtspersoon statutair is gevestigd (zie hiervoor de website https://www.rechtspraak.nl - zoekwoord: akte non-failliet). Bij de aanvraag moet een origineel uittreksel van de Kamer van Koophandel dat niet ouder is dan vier weken, worden ingediend.
  • Eenmanszaak. Wordt de akte aangevraagd door een natuurlijk persoon met een onderneming (eenmanszaak), dan moet deze worden aangevraagd bij de rechtbank van het arrondissement waar de gemeente onder valt waar de ondernemer staat ingeschreven. Bij de aanvraag moet een origineel uittreksel van de Kamer van Koophandel van de onderneming dat niet ouder is dan vier weken en een uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) van de ondernemer dat niet ouder is dan een maand, worden ingediend. Dit laatste uittreksel kan worden opgevraagd bij de gemeente.

Schriftelijk of via balie rechtbank. De akte non-failliet kan zowel schriftelijk als (soms) aan de balie van de rechtbank worden opgevraagd. Wordt de aanvraag schriftelijk ingediend, dan duurt het ongeveer een á twee weken voordat de akte wordt toegezonden. Aan de balie kan de akte in de meeste gevallen meteen worden meegenomen.

Griffiekosten. De griffiekosten voor de akte bedragen € 132 (2021). Let op. Het is niet bij elke rechtbank mogelijk de verklaring persoonlijk aan de balie op te vragen. Het is raadzaam om eerst telefonisch met de rechtbank contact op te nemen.

Aangepaste verklaring. Is het bedrijf de afgelopen vijf jaar betrokken geweest bij faillissement of surseance van betaling, dan kan er door de rechtbank geen akte non-failliet worden afgegeven. Volgens de Europese richtlijn mag dat bedrijf toch niet worden uitgesloten van de aanbesteding. In dat geval kan de rechtbank een aangepaste verklaring opstellen.

Verklaring bij de notaris

Moet de rechtbank een aangepaste verklaring opstellen, dan is het niet duidelijk of voor het bedrijf een faillissement of surseance is aangevraagd, maar nog niet is uitgesproken of verleend.

Rechtsgeldig vertegenwoordiger. Om dat probleem te ondervangen, kan er bij de notaris een ‘akte van non-faillietverklaring’ worden opgesteld. In deze akte wordt door een rechtsgeldige vertegenwoordiger van het bedrijf (in geval van een NV of BV door een statutaire bestuurder) verklaard dat het bedrijf niet in staat van faillissement of in surseance van betaling verkeert en dat het faillissement of surseance ook niet is aangevraagd.

Onder ede. Omdat deze verklaring door de vertegenwoordiger van het bedrijf onder ede wordt uitgesproken, geldt dit als een rechtsgeldige non-faillietverklaring die bij de aanbestedende dienst kan worden ingediend.

Een akte non-failliet kunt u aanvragen bij de rechtbank. Is de inschrijver de laatste vijf jaar niet bij een faillissement of surseance van betaling betrokken geweest, dan kan de notaris een ‘akte van non-faillietverklaring’ opstellen. Daarin verklaart de rechtsgeldige vertegenwoordiger onder ede dat bij het bedrijf geen faillissement of surseance van betaling speelt.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01