WEBSITE - 30.06.2021

Gratis foto’s op uw website, wees voorzichtig!

Het internet biedt een bijna onuitputtelijke bron van - veelal gratis - informatie. Onder het motto ‘beter goed gejat, dan slecht bedacht’ lijkt het aantrekkelijk om uit deze bron te putten, maar is dat wel zo?

Website niet meer weg te denken

Kosten. Het is bijna niet meer voor te stellen dat zo’n 15 jaar geleden (para)medici nauwelijks het nut van een website voor hun praktijk zagen. Inmiddels twijfelt niemand meer aan het nut van een website. Een website laten maken, is echter kostbaar, zeker als u teksten moet laten schrijven en u ook nog beeldmateriaal moet kopen. Putten uit de ‘openbare bronnen’ lijkt aantrekkelijk, maar knip- en plakwerk kan vanwege mogelijke schendingen van het auteursrecht veel geld kosten.

Voor niets gaat de zon op

Auteursrecht. Foto’s van het internet mag u niet zomaar gebruiken. Ze worden meestal beschermd door het auteursrecht. Het auteursrecht verbiedt kopiëren en verspreiden en geldt voor beeldmateriaal en teksten, maar ook voor muziek en software. Let op. Ongeoorloofd gebruik op uw website of sociale media kan een dure grap worden. Uitgevers, illustratoren en fotografen hebben geavanceerde software om te zoeken naar ongeoorloofd gebruik van hun materiaal of zij laten dit doen.

Toch maar kopen?

Waar haalt u ze vandaan? Gewoon aankopen is echt niet zo vreemd. De tekstschrijver of fotograaf heeft tijd en geld geïnvesteerd in zijn ‘werken’ en daarvoor betalen is niet vreemd. Als u bijv. stockfoto’s koopt, zijn er heel wat goede en betaalbare beelden te kiezen. Let op. Ook de voorbeeldfoto’s uit een stockfotocollectie mag u niet zomaar gebruiken, ook al staat er soms ‘royalty free’ bij.

Royalty free? Royalty free foto’s zijn niet gratis. U betaalt dan eenmalig een vast bedrag voor onbeperkt gebruik. Maar soms betaalt u een bedrag per keer dat u de foto gebruikt. Dan is er (wel) sprake van royalty’s.

Gratis foto’s

Pixabay. Foto’s die echt helemaal gratis zijn, zult u op internet niet gemakkelijk vinden. Vaak zijn er ‘kleine lettertjes’. Materiaal van Pixabay mag u wel 100% gratis gebruiken. Kijk wel even naar de ‘huisregels’ en houd u daaraan.

Creative Commons. Vaak mogen rechtenvrije foto’s op internet worden gebruikt onder Creative Commons (CC). Dat is een variant van het auteursrecht waarvoor geen of lichtere voorwaarden gelden. Soms is naamsvermelding verplicht en soms zijn er nog aanvullende beperkingen, zoals uitsluiting van commercieel gebruik. Let op. Deze aanwijzingen kunnen per foto verschillen.

Eigen (beeld)materiaal

Maak het minder saai. Omdat stockfoto’s vaak nogal ‘middle of the road’ zijn, kan uw website er een van 13 in een dozijn worden. Een goed alternatief voor stockfoto’s is om zelf door een (professionele) fotograaf foto’s te laten maken voor uw websites en sociale media of u maakt ze zelf, mits u over enig talent beschikt.

Toestemming. Vraag uw ‘modellen’ expliciet om toestemming, ook als u beelden van bijv. bijeenkomsten gebruikt. Tip. Laat hen hiervoor tekenen. Spreek af hoe lang u het materiaal mag gebruiken en waarvoor. Let op. Ook voor het publiceren van een schermafbeelding van een online bijeenkomst moet u toestemming hebben van de deelnemers.

Een model Toestemming gebruik foto’s vindt u op https://www.tipsenadvies.nl , Download Zone, jaargang 14, nr. 8.

Als u zelf uw website maakt of dit bijv. door een goede kennis laat doen, mag u niet zomaar beeldmateriaal hiervoor van het internet plukken. Als u ‘eigen’ foto’s gebruikt, moet u altijd schriftelijke toestemming hebben van de ‘modellen’.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01