BELEID BELASTINGDIENST - 14.06.2021

Doe belastingaangifte en voorkom zware bewijslast

Als u veel te weinig belasting aangeeft, kan de inspecteur de bewijslast omdraaien. Wat betekent dit en wat zijn hiervan de gevolgen? En nog belangrijker: hoe kunt u deze ellende voorkomen?

Actuele rechtspraak. Veel horecabedrijven verkeren door corona financieel in zwaar weer. Desondanks moet u wel gewoon aan uw wettelijke fiscale verplichtingen blijven voldoen. Zo niet, dan riskeert u sancties waarvan de gevolgen vaak nauwelijks zijn te overzien. Een voorbeeld hiervan zagen we onlangs voor de rechtbank in Den Haag (ECLI:NL:RBDHA:2021:5201) en kwam uw collega duur te staan. Wat speelde er?

Vereiste aangifte gedaan?

De meeste horecaondernemers kennen gelukkig hun verantwoordelijkheden en handelen er ook naar. Daardoor voorkomen ze problemen, waar collega’s die het minder nauw nemen wel voor moeten waken. In de hiervoor genoemde zaak betrof het een uitbater van een viertal cafés die nogal makkelijk met de aangifteplicht voor de loonheffingen omsprong. Totdat de fiscus langs kwam en uw collega op naheffingen, inclusief rente en boetes, trakteerde. Omdat volgens de fiscus de vereiste aangifte niet was gedaan, moest na deze bedrijfsbezoeken het spaarvarken worden omgedraaid. Alles bij elkaar kostte deze makkelijke opstelling uw collega ruim € 450.000.

Omkering bewijslast. Ondanks het feit dat uw collega vier cafés runde, werden er nauwelijks bedragen aan loonheffing aangegeven of betaald. De rechtbank concludeerde dat er aldus aanzienlijke verschillen bestonden ten opzichte van de verschuldigde loonheffing en dat de ondernemer zich hiervan ook bewust moet zijn geweest. Dit betekende dat uw collega diende aan te tonen dat de opgelegde naheffingen niet klopten, de zogenaamde ‘omkering van de bewijslast’. Omdat zijn administratie aanzienlijke hiaten vertoonde, slaagde hij hier niet in en dus bleven de naheffingen, boetes en de berekende rente in stand.

Correctieberichten. Uw collega had nog aangevoerd dat er wel degelijk voldaan was aan de aangifteplicht, aangezien hij tal van correcties op de aangegeven loonheffingen had ingediend. Dit was gebeurd na de diverse bedrijfsbezoeken. Helaas voor hem ging die vlieger niet op. Wie veel te weinig loonheffing aangeeft, onder meer via tal van nihilaangiften en dit later deels corrigeert via een correctiebericht, voldoet nog steeds niet aan de aangifteplicht. De omkering van de bewijslast bleef dan ook in stand.

Wat kunt u hiermee?

Vergissen is menselijk en waar gewerkt wordt, worden ook fouten gemaakt. Gelukkig weet de fiscus dit ook en is er in normale gevallen niets aan de hand. Op u rust wel de verplichting deze fouten achteraf en wel zo spoedig mogelijk te herstellen. De genoemde correctieberichten zijn hiervoor ook juist bestemd. Herstelt u echter niet en bent u zich hiervan bewust, dan kunt u met naheffingen en omkering van de bewijslast te maken krijgen.

Omkeren bewijslast voorkomen. Het is van belang de omkering van de bewijslast te allen tijde te voorkomen, dus zorg dat u aan uw fiscale verplichtingen voldoet. In deze zaak had de inspecteur de lonen moeten schatten op basis van de openingstijden, de bedrijfsbezoeken en een tip van het UWV dat er sprake was van uitkeringsfraude. De correcties vielen dan ook fors uit, al hadden deze voor uw collega zelfs nog een stuk forser kunnen uitvallen. Tegenbewijs leveren dat de cijfers niet klopten, lukte hem niet. Ook al vanwege het feit dat er slechts van twee werknemers gegevens aanwezig waren, wat ook nog eens betekende dat het zogenaamde ‘anoniementarief’ van 52% werd toegepast. Daarmee raakte uw collega nog dieper in de problemen!

Als u bewust aanzienlijk te weinig belasting aangeeft, voldoet u niet aan uw aangifteplicht. De fiscus kan dan naheffen of navorderen en de bewijslast omkeren. In dat geval moet u dus uw gelijk bewijzen. Voorkom dit hoe dan ook! Doe geen nihilaangiften met correctieberichten. Ook dan voldoet u niet aan de aangifteplicht.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01