ARBOWETGEVING - 25.01.2021

Tijdelijke uitbreiding zorgplicht werkgever via Arbobesluit

Zolang heel Nederland nog niet is ingeënt en de Britse COVID-19-mutatie nog onder ons is, wordt het belang van uw zorgplicht nog groter. Om dit te waarborgen, is het Arbobesluit tijdelijk aangepast. Wat speelt er?

Arbobesluit en uw zorgplicht

Het Arbeidsomstandighedenbesluit, ook wel Arbobesluit genoemd, kent nadere regels om de gezondheid, veiligheid en het welzijn van werknemers (en zzp’ers, vrijwilligers, etc.) te bewerkstelligen. Het is de bedoeling dat ongevallen en ziektes op de werkplek worden voorkomen. Let op.  Er bestaat een algemene zorgplicht om een medewerker een veilige werkplek te garanderen. Dit is niet nieuw. De regering heeft het nodig geacht om een nadere uitwerking in het kader van de infectiebestrijding hieraan toe te voegen. Het zijn dus geen nieuwe regels, maar een basis voor de verplichtingen van de werkgever bij het nemen van maatregelen of voorzieningen.

Verplicht. De werkgever is nu echt verplicht om:

  1. voldoende hygiënische voorzieningen te treffen. Hieronder wordt onder meer verstaan het houden van afstand, overheidsmaatregelen, zoals handen wassen, geen handen schudden, het vermijden van ziektes, maar ook het plaatsen van schermen, het ventileren van ruimtes, het dragen van gelaatsbescherming of mondkapjes en het ontsmetten van arbeidsplaats en gereedschappen;
  2. doeltreffende voorlichting en onderricht te geven. De werknemer zal duidelijk en regelmatig op de hoogte gebracht moeten worden van de maatregelen. Deze voorlichting zal ook in vreemde talen moeten worden gegeven als er buitenlandse medewerkers zijn;
  3. adequaat toezicht te houden op de naleving hiervan. De werkgever zal de medewerkers hierop moeten aanspreken als er sprake is van overtredingen.

Niet alleen voor werknemers. Een en ander geldt niet alleen voor de werknemers, maar ook voor de vrijwilligers, zelfstandigen en meewerkende werkgevers, maar de werkgever moet ook gevaar voor derden op de arbeidsplaats voorkomen of beperken.

Per sector. Wellicht komen er nog meer nadere regels en invullingen, maar dit is vooralsnog niet bekend en er kunnen ook nog nadere maatregelen worden getroffen in lagere regelgeving alsmede aanvulling in de zogenaamde ‘arbocatalogi’. In veel branches is een nadere uitwerking van arbomaatregelen in een specifieke sector vastgelegd.

Gevolgen van niet naleven

Nu zullen veel werkgever zich hier wel aan houden, maar als een werkgever dit niet of onvoldoende doet, dan kunnen er sancties volgen. De Inspectie SZW (voorheen de arbeidsinspectie) kan binnentreden ter controle bij de werkgever, maar ook bij arbeidsplaatsen in woningen. Hij kan vervolgens ook boetes of dwangsommen opleggen.

Voorkom sluiting. Last but not least: na een waarschuwing kan ook sluiting van het bedrijf volgen!

Voorkom ook boete werknemer. De werknemer kan ook worden aangesproken door de Inspectie SZW. Deze kan ook de werknemer die zich niet houdt aan de voorschriften van de werkgever, een boete geven van maximaal € 450.

Regeling geldt voor drie maanden. De uitbreiding geldt voor drie maanden. Deze kan voor het aflopen van deze drie maanden weer voor drie maanden worden verlengd. Het is dus specifiek bedoeld voor het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus.

U heeft nu, nog meer dan voorheen, de zorgplicht om specifieke maatregelen (hygiëne, afstand houden, schermen, ventilatie, ontsmetting werkplek, etc.) te treffen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus (en de mutatie). U bent verplicht om werknemers, vrijwilligers en zelfstandigen op de werkplek aan te spreken op naleving hiervan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01