Plan voor funderingslabel nu al stilgelegd
Funderingsproblemen. Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) schat dat één miljoen woningen in Nederland het risico lopen in de komende 30 jaar te verzakken. Dit betekent dat een op de acht huizen een probleem kan hebben. Sinds de zomer van 2018 is het aantal schademeldingen bij het funderingsloket van het KCAF explosief toegenomen.
Oorzaken. Als er funderingsproblemen optreden, gaat het vaak om schimmelaantasting door droogstand van houten palen (paalrot), bodemdaling/bodeminklinking door grondwaterstromen, klimaatverandering en zout- en gaswinning en een slechte uitvoeringswijze van fundering.
Funderingslabel opgeschort. Door de warme zomers en aanhoudende droogte wordt het probleem alleen maar groter. Het is dus belangrijk dat kopers van een woning weten hoe het gesteld is met de fundering. De aandacht van kopers gaat vaak naar alles boven de grond, maar de fundering is zeker zo belangrijk. De bedoeling van het funderingslabel was dan ook om huiseigenaren en -kopers inzage te geven in het risico op funderingsschade. Het was mogelijk om via FunderMaps een voorlopig funderingslabel op te vragen. Hier is in de media uitgebreid aandacht aan besteed. Mede hierdoor werd er de afgelopen maand voor zo’n 850.000 woningen opgevraagd of er een risico op funderingsschade is. Zo’n 3.000 keer kwamen er vervolgens verzoeken binnen om een aanpassing te doen. Dat zijn er veel meer dan voorzien. Het KCAF heeft daarom besloten het initiatief stil te leggen en de testfase vervroegd te beëindigen.