Spoor 2 als een werknemer al een jaar ziek is, maar hoe?
Tweede spoor? Tweede spoor betekent dat re-integratie binnen uw bedrijf niet mogelijk is en u moet zorgen dat uw werknemer bij een andere werkgever passend werk kan vinden. In dit voorbeeld gaan we uit van een werknemer waarvoor na een jaar ziekte het tweede spoor moet worden ingezet. Let op. Het berust op een misverstand dat het tweede spoor alleen voor deze werknemers geldt. Het tweede spoor moet namelijk ook worden ingezet als al eerder blijkt dat de zieke werknemer niet meer bij u intern aan de slag kan. Als volgens de arbeidsdeskundige blijkt dat de werknemer niet zijn oude functie meer kan vervullen en ook geen andere functie binnen uw onderneming, dan moet zo snel mogelijk het tweede spoor worden ingezet. Dus ook als uw werknemer nog niet een jaar ziek is.
Snel nieuw werk
U wilt om drie redenen dat uw werknemer snel ergens anders aan de slag kan. Het is beter:
- voor de werknemer;
- voor u (uw portemonnee); en
- voor het dossier.
Let op. Moet er uiteindelijk bij het UWV een WIA-aanvraag worden ingediend, dan moet het dossier dik in orde zijn. Uw tweedespoorbeleid moet er goed in tot uiting komen.
Externe re-integratie
Zelf doen. U kunt uiteraard zelf de werknemer helpen met een tegemoetkoming in bij- of omscholingskosten of met zijn zoektocht naar nieuw werk. Niets houdt u tegen om binnen uw netwerk bij collega -ondernemers te informeren of er plek is. Tip. Leg sowieso goed vast wat u allemaal gedaan heeft om de werknemer verder te helpen.
De rol van de verzuimadviseur. Een verzuimadviseur, vaak werkzaam voor de arbodienst, begeleidt de werknemer tijdens het verzuim en re-integratieproces. Ook de verzuimadviseur kan aanbieden om te helpen bij externe re-integratie. Let op. Er zijn geen regels voor de begeleiding naar nieuw werk, maar het is wel een vak apart. Een loopbaanadviseur (een re-integratiebureau) kan helpen. Uw bedrijf draagt zelf die kosten.
Hulp van een loopbaanadviseur. Een loopbaanadviseur kan het volgende betekenen:
- afstemmen met arbeidsdeskundige wat de arbeidsbeperkingen zijn;
- achterhalen van de wensen, behoeften, talenten, interesses, verbeterpunten en relevante karaktereigenschappen;
- sollicitatietraining;
- begeleiden naar zelfstandig ondernemerschap;
- bemiddelen naar externe werkplek.
Een loopbaanadviseur kiezen
De loopbaanadviseur kan in zijn eigen netwerk en binnen uw netwerk contacten leggen met mogelijk nieuwe werkgevers. Hij kan u wijzen op de sterke kanten van de werknemer en op diens arbeidsbeperkingen. Een en ander kan leiden tot een eerste kennismaking tussen werknemer en werkgever en tot een sollicitatiegesprek. Tip. De loopbaanadviseur of jobcoach moet bij de werknemer passen. Er moet niet alleen een klik zijn, maar de adviseur moet de werknemer ook met zijn specifieke beperkingen kunnen helpen. De kosten variëren vanaf ca. € 2.000 tot € 5.000 en hangen van de situatie af. Psychologische beperkingen vragen bijv. een aparte aanpak. Tip. Kies een gecertificeerd loopbaanadviseur, bijv. bij CMI ( https://bit.ly/32gbg2M ), NOLOC ( https://bit.ly/3k3j7Xh ) of het Nationaal Jobcoachregister ( https://bit.ly/2R9TE1V ).