SCHENKEN - 30.09.2020

Schenking met of zonder voorwaarden, wat goed regelen?

Wanneer is een schenking definitief? Welke voorwaarden kunt u voor uw cliënten regelen in een overeenkomst van schenking? Hoe gaat dat goed?

Geen tegenprestatie. Een schenking is volgens de wet (art. 7:175 lid 1 BW) een overeenkomst waarbij de schenker de bedoeling heeft om ten koste van zijn eigen vermogen de begiftigde te verrijken, zonder dat daar een tegenprestatie (om niet) van de begiftigde tegenover staat.

Aanvaarden is belangrijk. Een schenking is een tweezijdige rechtshandeling tussen de schenker en de begiftigde. Zonder aanvaarding door de begiftigde is er geen sprake van een schenking. Als iemand een schilderij aan zijn buurman geeft en die buurman laat weten daar geen interesse in te hebben, dan is er geen schenking. Voor de buurman is het wel zaak om snel te reageren, anders wordt de schenking geacht stilzwijgend te zijn aanvaard (art. 7:175 lid 2 BW) . Snel is een redelijke termijn. In de praktijk is dat bij een schilderij normaliter uiterlijk binnen een paar dagen.

Opschortende voorwaarde inbouwen

U kunt voor uw cliënt regelen dat hij een schenking doet onder een opschortende voorwaarde. Dan wordt de schenking pas definitief als er aan de gestelde voorwaarde wordt voldaan. Op dat moment is er ook pas schenkbelasting verschuldigd (tenzij er een fiscale vrijstelling geldt).

Ontbindende voorwaarde regelen

U kunt ook voor uw cliënt regelen dat de schenking wordt gedaan onder ontbindende voorwaarde. Dan gaat de schenking meteen in, maar wordt deze teruggedraaid als de voorwaarde niet wordt vervuld. Schenkbelasting is dan meteen verschuldigd, maar aan de Belastingdienst kan het verzoek worden gedaan om de betaalde schenkbelasting terug te storten (waarbij er wel rekening wordt gehouden met de fictieve inkomsten over het geschonken vermogen!).

Voorbeeld.Een vader schenkt aan zijn zoon € 50.000 onder de ontbindende voorwaarde dat de zoon het geld gebruikt voor de aankoop van landbouwgrond. De zoon ontvangt het geld meteen en is ook schenkbelasting verschuldigd. Wordt het geld besteed aan andere goederen, dan moet hij het bedrag aan zijn vader terugbetalen.

Download het model Herroepelijke schenkingsovereenkomst van http://tipsenadvies-financiele-planning.nl/download (PL 03.01.02).

Schenking herroepen

Door de schenking gaat het geschonkene definitief over van de schenker naar de begiftigde. Dat ligt anders bij een herroepelijke schenking. Dan wordt er bepaald dat de schenking door de schenker te allen tijde ‘om hem moverende redenen’ kan worden herroepen. De begiftigde is dan verplicht om op eerste verzoek van de schenker het geschonkene weer over te dragen aan de schenker. Door de fiscus wordt een herroepelijke schenking gelijkgesteld met een schenking onder ontbindende voorwaarde.

Misbruik van omstandigheden. De schenker kan een schenking ongedaan maken met een beroep op de wilsgebreken zoals die in de wet zijn vastgelegd: bedrog, bedreiging, misbruik van omstandigheden (art. 3:44 BW) of dwaling (art. 6:228 BW) . Als de schenker een beroep doet op misbruik van omstandigheden, is het aan de begiftigde om aan te tonen dat dit niet speelt. Dit is anders als van de schenking een notariële akte is opgemaakt of als omkering van de bewijslast onredelijk of onbillijk is (art. 7:176 BW) .

Geef richting uw cliënt aan dat er aan een schenking verschillende voorwaarden kunnen worden verbonden. Wil hij de schenking altijd kunnen terugdraaien, regel dan een herroepelijke schenking via ons model. Bepaal dat de schenking door de schenker te allen tijde om hem moverende redenen kan worden herroepen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01