CORONAMAATREGELEN - 17.09.2020

Handhaving coronamaatregelen

Vanwege de stijging van het aantal besmettingen is de handhaving van de coronamaatregelen verscherpt. Hoe zit dat precies? Waar moet u aan denken als u wordt geconfronteerd met bijv. een sluiting?

Coronamaatregelen

Sinds de heropening van de horeca gelden er diverse maatregelen om het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden. Zo moet er altijd anderhalve meter afstand worden gehouden, tenzij uw gasten uit één huishouden komen of u andere maatregelen heeft getroffen, zoals het plaatsen van kuchschermen. Daarnaast moeten alle gasten een vaste zitplaats hebben en de hygiënemaatregelen naleven. Verder geldt de verplichting om - vooraf of aan de deur - te reserveren en een gezondheidscheck uit te voeren. In dit kader bent u verplicht om bezoekers te vragen om zich te registreren ten behoeve van bron- en contactonderzoek door de GGD bij een besmetting. Let op.  Uw gasten registreren zich op vrijwillige basis. Als een gast hieraan niet wil meewerken, kunt u hem niet de toegang weigeren.

Handhaving. Met de invoering van de Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid is bestuursrechtelijke handhaving van de maatregelen mogelijk. Voor de voorzitter van de veiligheidsregio is het sindsdien mogelijk om bestuursdwang toe te passen of een dwangsom op te leggen tot handhaving. Let op.  De Tijdelijke wet COVID-19 Justitie en Veiligheid zou gelden tot 1 september 2020, maar de werking hiervan is verlengd.

De teugels wat strakker ... Vanwege de toename van het aantal besmettingen is de handhaving van de maatregelen verscherpt. Zeker in plaatsen waar het aantal besmettingen sterk stijgt, wordt er inmiddels ook in burger gecontroleerd en wordt er bij constatering van feestende en dansende groepen direct bestuurlijk gehandhaafd, bijv. door de horecalocatie direct tijdelijk te sluiten door verzegeling.

Nog een kans ... Er wordt niet altijd overgegaan tot directe sluiting. Er kan ook worden overgegaan tot bestuursdwang. De ondernemer krijgt dan nog een tweede kans, bijv. om er alsnog op toe te zien dat gasten gebruikmaken van hun toegewezen zitplaats. Bij een nieuwe overtreding wordt er dan alsnog overgegaan tot directe sluiting.

“Ik ben het er niet mee eens ...”

Als er bestuursdwang wordt toegepast, kunt u bezwaar of beroep instellen en verzoeken om vernietiging van het besluit onder bestuursdwang of dwangsom. Tip.  Gezien de impact van sluiting is het ook mogelijk de bestuursrechter te verzoeken een voorlopige voorziening te treffen door het besluit tijdelijk te schorsen, zodat u weer open kunt. Let op.  Bij de beoordeling van uw bezwaar of beroep zal er bijzondere aandacht worden besteed aan de onderbouwing van de geconstateerde overtredingen en de daaraan verbonden sancties. Er zal worden getoetst of deze voldoet aan de daaraan te stellen eisen. Als uw gasten onvoldoende afstand hebben gehouden, moet bijv. ook uit het proces-verbaal blijken dat er getoetst is of de gasten deel uitmaakten van één huishouden.

Hoe werkt dat dan? U kunt binnen zes weken nadat het besluit is genomen bezwaar aantekenen. In uw bezwaar moet u in ieder geval de datum, uw naam en adres, de uitleg van het besluit waartegen u bezwaar maakt, waarom u het niet eens bent met het besluit en uw handtekening opnemen. Tip.  Sluit een kopie van het besluit bij en verstuur uw bezwaar per aangetekende post. Als u na uw bezwaar in beroep wilt, loopt dit via de rechtbank en moet u een advocaat inschakelen die uw belangen behartigt en het beroepschrift opstelt en indient. Ook hier geldt een termijn van zes weken.

Als u met sluiting wordt geconfronteerd, kunt u tegen het besluit in bezwaar of beroep gaan of in kort geding vragen om het besluit te schorsen. Bekijk altijd of het besluit voldoende is onderbouwd. Ga tijdig in bezwaar of beroep, dus binnen zes weken nadat het besluit is genomen en verstuur uw bezwaar- of beroepschrift aangetekend.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01