BTW - 23.09.2020

Brexit, denk aan de btw!

Op 1 januari 2021 is het dan zover, het Verenigd Koninkrijk zal de EU verlaten, omdat de Brexit in werking treedt. Als u zakendoet met het Verenigd Koninkrijk (VK), brengt de Brexit gevolgen voor de btw met zich mee. Hoe bereidt u zich daarop voor?

Onduidelijkheid over afspraken. Omdat op dit moment nog niet duidelijk is welke afspraken er na de Brexit gelden, is het raadzaam om u voor te bereiden op een Brexit zonder aanvullende afspraken en de volgende stappen te nemen.

In het VK betaalde btw

Zo snel mogelijk terugvragen. Vraag de in 2020 in het VK betaalde btw via het portaal van de Nederlandse Belastingdienst ( https://eubtw.belastingdienst.nl/netp ) zo snel mogelijk terug. Doe dit uiterlijk 31 december 2020.

Vanaf 2021. Na 1 januari 2021 moet de in het VK betaalde btw rechtstreeks terug worden gevraagd bij de Engelse belastingdienst, tenzij hierover nog aanvullende afspraken worden gemaakt.

Check het EORI-nummer

Zakendoen buiten de EU. Indien u als btw-ondernemer zakendoet met ondernemers buiten de EU, heeft u een EORI-nummer nodig. Het EORI-nummer is nodig om zaken met de douane te kunnen regelen, bijv. bij de invoer van goederen vanuit het VK naar Nederland.

Aanvragen. Zorg ervoor dat het EORI-nummer bekend is, zodat ook op 1 januari 2021 de handel met het VK doorgang kan vinden. Beschikt uw BV nog niet over een EORI-nummer, vraag dit dan nu alvast aan via de douane ( https://www.belastingdienst.nl - zoekterm: EORI-nummer).

Check uw software

In- en uitvoer. Omdat het VK na de uitvoering van de Brexit niet meer als EU-land wordt aangemerkt maar als een derde land, is er bij leveringen van goederen geen sprake meer van een intracommunautaire levering, maar van in- en uitvoer waarbij zaken bij de douane moeten worden geregeld. Ook de btw-gevolgen bij dienstverrichting aan en door (rechts)personen in het VK wijzigen.

Boekhouding en btw-aangiften. Van belang is dat de in- en verkoopfacturen juist worden opgemaakt en de coderingen in boekhoudprogramma’s worden aangepast, zodat ook de btw-aangiften juist worden opgemaakt. Loop op deze punten de boekhoud- en aangiftesoftware na en pas deze waar nodig aan, zodat de btw-aangiften en douaneaangiften voor in- en uitvoer vanaf 1 januari 2021 juist worden gedaan. Tip.  Neem hiervoor waar nodig zo snel mogelijk contact op met uw softwareleverancier. Op de website van de Belastingdienst vindt u een overzicht van de softwareleveranciers die douanesoftware bieden.

Vraag een artikel 23-vergunning aan

Btw bij invoer in aangifte. Als u een artikel 23-vergunning heeft, kunt u de btw bij invoer van goederen in uw btw-aangifte aangeven in plaats van dat u de btw direct bij invoer bij de douane verschuldigd bent. Dit levert u een liquiditeitsvoordeel op. U kunt deze vergunning via de website van de Belastingdienst aanvragen.

Hulp nodig?

Brexit Impact Scan. Om u voor te bereiden op de Brexit kunt u de door rijksoverheid ter beschikking gestelde Brexit Impact Scan gebruiken ( https://www.brexitloket.nl/impactscan ).

Brexitvouchers. Ook biedt RVO.nl Brexitvouchers aan voor een tegemoetkoming tot 50% van de kosten voor advies van een externe deskundige ( https://www.rvo.nl - zoekterm: brexitvouchers).

Doe de Brexit Impact Scan en ontdek welke eventuele onverwachte gevolgen de Brexit voor uw bedrijf heeft. Onderneem indien nodig nu alvast de in dit artikel genoemde stappen om voorbereid de Brexit tegemoet te gaan.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01