Aanmerkelijk belang in de nalatenschap
Fictieve vervreemding Wanneer aandelen vererven, is er voor de IB sprake van een fictieve vervreemding. De waarde in het economisch verkeer (WEV) wordt gezien als de ‘koopsom’. Het verschil tussen de WEV en de verkrijgingsprijs wordt vervolgens belast bij de erflater in box 2. Tot 2010 werd hiervoor automatisch een doorschuiffaciliteit verleend. Eventueel kon er op verzoek worden afgerekend. In verliessituaties kon dit interessant zijn. Echter, sinds 2010 is de systematiek veranderd. Nu is er juist een verzoek nodig om de doorschuifregeling te kunnen toepassen. Bovendien staat deze faciliteit slechts nog open voor ondernemingsvermogen. Over beleggingsvermogen moet dus sowieso worden afgerekend.
bz-advies
Een eventuele keuze om af te rekenen over ondernemingsvermogen in de IB staat los van de toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet.
Partner De genoemde afrekening doet zich niet alleen voor wanneer de aandeelhouder overlijdt. Ook wanneer de partner van de aandeelhouder overlijdt, kan zich een fictief vervreemdingsvoordeel voordoen. Als de partners in gemeenschap van goederen zijn getrouwd, heeft de partner de onverdeelde helft van de aandelen. Bij overlijden zorgt dit ervoor dat over deze helft moet worden afgerekend, terwijl de aandeelhouder zijn eigen aandelen gewoon in handen houdt. Een regel die in de praktijk nog wel eens vergeten wordt. Overigens geldt deze regel niet bij een finaal verrekenbeding. In dat geval wordt er aangesloten bij de werkelijke eigenaar van de aandelen. Bij diens overlijden wordt (pas) afgerekend over de aandelen.
bz-advies
Inkomen uit ab is een gezamenlijk inkomensbestanddeel. Het kan raadzaam zijn om het inkomen toe te rekenen aan de langstlevende, bijv. in geval van een verlies.
Aandachtspunten De schuld dient uiteraard betaald te worden en drukt derhalve op de verkregen erfenis. Op twee punten is hierbij nog wel enige verlichting mogelijk. Ten eerste kan de betaalde inkomstenbelasting als schuld in aftrek worden gebracht in de aangifte erfbelasting. De successieheffing zal hierdoor verminderen. Daarnaast is het mogelijk om ‘belastingvrij’ een dividenduitkering uit de vennootschap te doen om de schuld te betalen. De voorwaarden hierbij zijn dat de uitkering binnen 24 maanden na overlijden plaatsvindt, dat deze uitkering niet boven het in aanmerking genomen vervreemdingsvoordeel mag uitkomen en dat het bedrag in mindering wordt gebracht op de verkrijgingsprijs van de aandelen.