FLEXIBELE ARBEID - 01.05.2020

In- en uitlenen van personeel, goed geregeld?

In deze tijden van corona helpen veel werkgevers elkaar door personeel aan elkaar uit te lenen, doordat de een handen tekortkomt en de ander zijn personeel niet kan of mag laten werken. Hoe regelt u dat?

Ander werk laten verrichten?

U mag als werkgever aan de werknemer vragen op grond van ‘goed werknemerschap’ om ander werk te verrichten dan het werk waar hij voor is aangenomen. Het voorstel voor ander werk moet wel redelijk zijn. Om te beoordelen of uw verzoek om ander werk te verrichten redelijk is, moet er naar alle omstandigheden van het geval gekeken worden, waaronder de aard van de gewijzigde omstandigheden, de aard en ingrijpendheid van het verzoek en de positie van de werknemer. In deze tijd van corona, met alle gevolgen van dien, mag van een werknemer sneller verwacht worden dat hij ander werk verricht.

Gebruik een overeenkomst. In een collegiale in- en uitleenovereenkomst, opgesteld door de inlenende partij, staan de afspraken opgenomen welke gelden tussen partijen, zoals:

  • Welke werknemer wordt er ingeleend?
  • Om welke functie gaat het (omschrijf de werkzaamheden, de werknemer moet voldoen aan de door de inlener vastgestelde minimale functievereisten)?
  • Wat is de duur van de uitlening?
  • Welke afspraken gelden er over de salariskosten en de betaling hiervan?

Daarnaast dienen er ook andere belangrijke afspraken opgenomen te worden, zoals welke regels de gedetacheerde werknemer moet opvolgen, bij wie de werknemer zich ziek moet melden, wie er verantwoordelijk is voor het afsluiten van een verzekering voor de werkzaamheden die worden uitgevoerd, of er wel of niet een vervanger moet worden geregeld als de werknemer uitvalt wegens ziekte, maar ook eventuele administratiekosten.

Download een In- en uitleenovereenkomst van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 25.13.05).

Registratieplicht uitlenen personeel

Er kan een registratieplicht gelden. Op het moment dat u een werknemer ter beschikking stelt of anders gezegd: u leent personeel tegen betaling uit, dan moet u dat melden bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Tip.  Als het zuivere collegiale in- en uitleen betreft zonder winstoogmerk, dan is registratie niet verplicht. Controleer dit veiligheidshalve bij de Kamer van Koophandel.

Bedrijfsmatig? Werknemers ter beschikking stellen, kan bedrijfsmatig (bijv. uitzendbureaus of payrollbedrijven) of niet-bedrijfsmatig zijn. Als u niet-bedrijfsmatig werknemers ter beschikking stelt, is het een vereiste dat deze activiteit geen onderdeel is van de normale bedrijfsactiviteiten. Deze laatste vorm van personeel in- en uitlenen, neemt momenteel toe.

Stelt u werknemers ter beschikking? Om dat vast te stellen, zijn er drie elementen van belang:

  1. het bedrijf stelt werknemers ter beschikking aan een ander bedrijf;
  2. het uitlenende bedrijf krijgt hiervoor een vergoeding van het inlenende bedrijf;
  3. de werknemer die ter beschikking is gesteld, werkt onder toezicht en leiding van het bedrijf aan wie hij ter beschikking is gesteld.

Let op.  Als u het ter beschikking stellen niet bij de Kamer van Koophandel registreert, dan riskeert u als werkgever een flinke boete. Maak er dan ook even tijd voor vrij en geef middels het vragenformulier van de Kamer van Koophandel door dat er incidenteel personeel wordt in- en/of uitgeleend.

Boetes. De boetes voor niet registreren, voor zowel het inlenende als het uitlenende bedrijf, kunnen zomaar oplopen van € 8.000 tot € 32.000. Daarnaast kan het werk worden stilgelegd door de Inspectie SZW.

Het in- of uitlenen van personeel kan een goede oplossing zijn. Regel uw zaken goed door gebruik te maken van een overeenkomst en neem contact op met de Kamer van Koophandel.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01