WERKPLEK - 18.05.2020

Als men straks ook nog wil thuiswerken ...

Uw werknemer is wegens de coronacrisis gewend om thuis te werken. Nu geeft hij aan ook na de coronaperikelen thuis te willen werken. Het is immers gebleken dat dit prima functioneert. Kan dat zomaar?

Coronacrisis en thuiswerken

Door de coronacrisis werken veel werknemers thuis om besmetting met het virus te voorkomen. Toch is het geen absoluut recht van de werknemer om tijdens de coronacrisis thuis te mogen werken. Als u kunt aantonen dat het voor het werk van belang is om op uw bedrijf te komen werken en dat alle benodigde veiligheidsmaatregelen tegen besmetting van het coronavirus door u zijn genomen, dan kunt u uw werknemer verzoeken om naar het werk te komen.

Thuiswerken na de coronacrisis. Uw werknemer werkt thuis tijdens de coronacrisis en heeft aan u gemeld dat hij na de crisis graag twee dagen thuis wil werken. Uw werknemer kan dan op grond van de Wet flexibel werken (Wfw) een verzoek hiertoe doen. Deze wet is reeds ingevoerd op 1 januari 2016 en regelt de mogelijkheid voor de werknemer om een beroep te doen op wijziging van arbeidsduur, arbeidstijd en arbeidsplaats.

Voorwaarden. Toch kan niet iedere werknemer een thuiswerkverzoek indienen. Tip.  Uw werknemer kan namelijk alleen een verzoek indienen als er aan de volgende twee voorwaarden van de Wfw wordt voldaan:

  1. uw bedrijf heeft tien of meer werknemers in dienst;
  2. uw werknemer moet minimaal zes maanden in dienst zijn om een thuiswerkverzoek te kunnen doen.

Aan de voorwaarden voldaan? Wanneer er aan deze voorwaarden wordt voldaan, dient uw werknemer normaliter uiterlijk twee maanden voor de gewenste ingangsdatum het verzoek schriftelijk bij u in te dienen. Van u als werkgever wordt verwacht dat u het verzoek met uw werknemer bespreekt, waarbij ook het motief van uw werknemer aan bod komt. U kunt het verzoek toekennen of afwijzen. Let op.  Van belang is dat u dit binnen een maand doet, anders is het thuiswerkverzoek van uw werknemer toegekend.

Als u het verzoek wilt afwijzen. Mocht u het verzoek willen afwijzen, dan dient u dit te bespreken met uw werknemer en schriftelijk uw motivatie te onderbouwen. Anders dan bij afwijzing van een verzoek om aanpassing van werktijd of arbeidsduur, hoeft er bij het afwijzen van een thuiswerkverzoek geen sprake te zijn van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Tip.  U mag dus op algemene gronden het verzoek afwijzen. Voorbeelden hiervan zijn werkzaamheden waarbij persoonlijk contact met klanten en collega’s noodzakelijk is of het disfunctioneren van de werknemer. Van belang is wel dat u uw werknemers gelijk behandelt, anders kan door uw werknemer een beroep worden gedaan op gelijke behandeling met betrekking tot thuiswerken.

Schriftelijke afspraken

Belangrijk is om duidelijke schriftelijke afspraken met uw werknemers te maken over het thuiswerken (thuiswerkregeling). Zo kunt u bijv. opnemen welke functies of functiegroepen voor thuiswerken in aanmerking komen, hoeveel dagen er thuisgewerkt kan worden en hoe de controle op de thuiswerkplaats kan plaatsvinden. Ook is het van belang vast te leggen wat er van de werknemer wordt verwacht met betrekking tot bijv. de privacyregels, de arbeidsomstandigheden, de productiviteit en de reiskosten.

Een model Thuiswerkovereenkomst kunt u vinden op http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 25.14.04).

Uw werknemer kan onder voorwaarden een aanvraag doen voor thuiswerken. U dient het verzoek te bespreken en binnen een maand gemotiveerd (schriftelijk) toe te kennen of af te wijzen. Vergeet niet om de voorwaarden waaronder het thuiswerk plaatsvindt, schriftelijk vast te leggen. Download ons model als basis hiervoor.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01