Uw volgende stap
Algemene voorwaarden, wat met de kleine lettertjes?
Wat was het geval? Een groothandel in medicijnen had een grote partij medicijnen die gekoeld opgeslagen moest worden. Koel BV nam de verantwoordelijkheid op zich om deze medicijnen te koelen. De temperatuur bij de medicijnen moest tot onder de 8°C blijven. Koel BV zorgde voor de installaties, zodat de temperatuur de juiste bleef en bleef dat monitoren. Toch ging het in een warme nacht in augustus mis. In de hal bij de medicijnen steeg de temperatuur tot 21°C. Het alarm ging af, maar daar werd niet op gereageerd. Urenlang bleef het onopgemerkt dat de medicijnen opgeslagen lagen in de warmte. De volgende dag kon de groothandel de partij medicijnen afschrijven. Wie draait hier op voor de schade?
Aansprakelijk? De groothandel was een professionele organisatie die gelukkig een goede verzekering had afgesloten. Deze verzekeraar heeft zonder problemen de schade vergoed. Vervolgens wilde de verzekeraar de schade verhalen op Koel BV. Het enige dat Koel BV had moeten doen, is koelen en juist daarbij ging het mis. Koel BV komt hiermee toch niet weg?
Exoneratiebeding? Koel BV wees aansprakelijkheid af. De BV beriep zich op haar algemene voorwaarden waarin partijen een exoneratiebeding waren overeengekomen. Dit is een clausule waarmee u uw aansprakelijkheid kunt beperken en soms zelfs uitsluiten.
Wat zegt de rechter nu hierover? Partijen waren een onderhoudscontract in het Duits overeengekomen. Het gehanteerde Duits was wat gebrekkig, zo schreef het hof in het arrest, maar de inhoud ervan kan toch echt niet anders worden begrepen dan dat de aansprakelijkheid van de installateur is uitgesloten. Kortom: een geldig exoneratiebeding.
Wat is hier belangrijk? Hof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2020:3032) neemt in de overweging mee dat de schade is verzekerd door de groothandel. Ook acht het hof van belang dat de jaarlijkse vergoeding voor het onderhoud van de koelcellen (€ 3.189) niet in verhouding staat tot de schade (ruim € 227.000). Deze wanverhouding zorgt ervoor dat het redelijk is om zich te beroepen op het exoneratiebeding. De groothandel is bovendien een professionele partij die vaker contracten sluit. Als de groothandel het niet eens was met dit beding, dan had deze bepaling niet als zodanig moeten worden overeengekomen.
Hoe kunt u dit goed regelen?
Via een exoneratiebeding is het mogelijk om uw aansprakelijkheid te beperken. In een overeenkomst met consumenten is minder mogelijk. Dit is dan de zwakkere contractpartij en daarbij is de redelijkheid meer van belang. Het volledig uitsluiten van aansprakelijkheid mag dan niet. Hanteer leesbare algemene voorwaarden die passend zijn bij uw organisatie.
Hoe staat uw bedrijf nu sterk?
Naast de inhoud van algemene voorwaarden is van belang dat ze op de juiste wijze van toepassing zijn verklaard op de overeenkomst. Stuurt u ze pas achteraf toe, bijv. naderhand bij uw factuur, dan is dat te laat. De algemene voorwaarden dienen vooraf ter hand te zijn gesteld, zoals dat heet. Heeft uw contractpartij ze niet tijdig ingezien, dan zijn ze niet geldig op de overeenkomst. Voeg deze voorwaarden dus bij uw offerte en verwijs ernaar in uw offerte, enz. Stuur ze ook als bijlage bij uw e-mail.
Op http://tipsenadvies-administrateur.nl/download vindt u de checklist Belangrijke punten exoneratiebeding (FM 03.19.05).