EINDE ARBEIDSOVEREENKOMST - 16.04.2020

Gedeeltelijk ontslag mogelijk?

In de volksmond kennen we ‘deeltijdontslag’, maar de wet kent dit niet. De Hoge Raad deed onlangs een uitspraak die wellicht mogelijkheden kan bieden om gedeeltelijk ontslag mogelijk te maken. Wat was de aanleiding voor deze uitspraak?

Waar ging het hier om?

Conflict. Yvonne werkt voor een schoonmaakbedrijf op twee locaties, elk voor tien uur per week. Na overplaatsing wegens sluiting van een van haar werklocaties, komt Yvonne in conflict met het bedrijf over onder meer de reisafstand. Het schoonmaakbedrijf stapt naar de kantonrechter en verzoekt om het dienstverband te ontbinden.

Ontbinding arbeidscontract. Yvonne vraagt de rechter om de arbeidsovereenkomst slechts gedeeltelijk te beëindigen, maar in het Burgerlijk Wetboek is deze mogelijkheid niet opgenomen. De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst dan ook in zijn geheel per 1 augustus 2018 en de werkgever moet aan Yvonne de transitievergoeding betalen. Uiteindelijk komt de zaak bij de hoogste rechter van Nederland terecht, de Hoge Raad.

Hoge Raad geeft een opening

Wat zegt de Hoge Raad? De Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2020:283) zegt nu dat het feit dat de arbeidsovereenkomst (op grond van de wet) niet gedeeltelijk kan worden ontbonden, niet betekent dat een arbeidsovereenkomst niet op andere manieren gedeeltelijk kan worden beëindigd.

  1. De werkgever en de werknemer kunnen schriftelijk overeenkomen om de arbeidsovereenkomst gedeeltelijk te beëindigen.
  2. Een volledig ontslag kan worden gevolgd door een nieuwe, aangepaste arbeidsovereenkomst. In de praktijk komt het immers regelmatig voor dat het UWV toestemming verleent om een werknemer te ontslaan onder de voorwaarde dat er een nieuwe arbeidsovereenkomst tot stand komt met een kleinere arbeidsomvang.
  3. De werknemer kan op grond van zogenaamd ‘goed werknemerschap’ verplicht zijn in te stemmen met een voorstel tot wijziging van de arbeidsovereenkomst, wat er concreet op neerkomt dat de arbeidsovereenkomst gedeeltelijk wordt beëindigd.
  4. Ook u als werkgever kunt op grond van de Wet flexibel werken of op grond van ’goed werkgeverschap’ verplicht zijn om in te stemmen met een voorstel van de werknemer om de arbeidsovereenkomst gedeeltelijk te beëindigen.
  5. De werknemer kan in een ontbindingsprocedure, die door u is gestart, een (tegen)voorstel tot wijziging van de arbeidsovereenkomst doen, wat neerkomt op een gedeeltelijke beëindiging.

Wanneer moet werkgever instemmen?

Of u als werkgever op grond van goed werkgeverschap moet instemmen met het wijzigingsvoorstel van de werknemer, moet worden beoordeeld aan de hand van alle omstandigheden van het geval, waaronder:

  • de aard en inhoud van de overeengekomen werkzaamheden;
  • de aan het voorstel van de werknemer ten grondslag liggende omstandigheden; en
  • de omstandigheden binnen uw bedrijf. Let op.  In zo’n geval kan er aanspraak bestaan op een (gedeeltelijke) transitievergoeding, namelijk als er wordt voldaan aan de wettelijke vereisten en:
  • als er door omstandigheden gedwongen tot gedeeltelijke beëindiging is overgegaan; en
  • als de gedeeltelijke beëindiging een substantiële en structurele vermindering van de arbeidstijd van de werknemer betreft. Hierbij moet worden gedacht aan een vermindering van de arbeidstijd met minstens 20%, die naar redelijke verwachting blijvend zal zijn.
Door deze uitspraak van de Hoge Raad wordt de deur op een kier gezet om een gedeeltelijk ontslag meer mogelijk te maken. Daarnaast krijgen werknemers, die te maken krijgen met een ontslagverzoek, bij de kantonrechter meer mogelijkheden om een volledig ontslag te voorkomen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01