RICHTLIJN MEDICATIEGEGEVENS - 31.03.2020

Overdracht van medicatiegegevens in de keten herzien

Onlangs is de richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten herzien. De herziening is uitgevoerd samen met veel koepelorganisaties, zoals huisartsen, specialisten, apothekers, ziekenhuizen en zorgverzekeraars. Wat is er nieuw?

Kwaliteitsstandaard. Het doel van de multidisciplinaire richtlijn Overdracht van medicatiegegevens in de keten is het geven van een kwaliteitsstandaard voor het overdragen van medicatiegegevens binnen het netwerk van een patiënt, zodat voorschrijvers, apothekers en zorgverleners die de medicatie toedienen, goede zorg kunnen leveren en een verantwoorde risico-inschatting kunnen maken voor veilige medische en farmaceutische zorg.

Download de richtlijn Overdracht medicatiegegevens in de keten van http://tipsenadvies-medicus.nl/download (MD 13.02.03).

Uitwisselen van (medicatie)gegevens

De richtlijn heeft betrekking op het uitwisselen van medicatiegegevens, het stoppen of wijzigen van een voorschrift en de uitwisseling van aanvullende gegevens, van belang voor de medicatieveiligheid.

Op de hoogte van nieuwe informatie

De richtlijn stelt dat behandelaars zeker moeten stellen dat medebehandelaars geïnformeerd worden over nieuwe informatie dan wel wijzigingen in bestaande informatie. Dit geldt in ieder geval richting de huisarts en de ‘aangewezen’ apotheker. De basis is: gebruik als voorschrijver en/of apotheker de basisset medicatiegegevens bij het voorschrijven, wijzigen, stoppen en ter hand stellen van geneesmiddelen, dan is er steeds een actueel medicatieoverzicht beschikbaar.

Verificatie. Bij opname en ontslag in/uit het ziekenhuis of de instelling voor langer dan 24 uur is er altijd een volledige verificatie van de gegevens van de basisset medicatiegegevens met de patiënt noodzakelijk. Veranderingen moeten doorgegeven worden aan de patiënt en de medezorgverleners. De aangewezen apotheker stelt de basisset ter beschikking aan zorgverleners.

Implementatie. De richtlijn is kort en laat het veld vrij om dit samen te organiseren. Bij de richtlijn is een globaal implementatieprogramma opgesteld. De invoering is complex en zal jaren vergen.

Ieder een rol

  • Voorschrijver. De voorschrijver kan de apotheker vragen om de verificatie van de basisset medicatiegegevens te verzorgen. De voorschrijver blijft eindverantwoordelijk voor het voorschrijven.
  • Apotheker. De apotheker beoordeelt op basis van risico-inschatting of het aantal gegevens en de kwaliteit van de gegevens voldoende is om goede farmaceutische zorg te kunnen verlenen.
  • Toedieners. De toediener gaat na of hij een actuele toedienlijst heeft en registreert toedieningen. Deze gegevens zijn zo nodig beschikbaar voor voorschrijvers, apothekers en toedieners bij overplaatsing van de patiënt.
  • Zorgaanbieder. De zorgaanbieders zijn ervoor verantwoordelijk om binnen de huidige regelgeving, rekening houdend met de huidige beschikbare mogelijkheden en randvoorwaarden, informatie-uitwisseling over de basisset mogelijk te maken.
  • Patiënt. De patiënt krijgt meer eigen verantwoordelijkheid. Hij is zelf verantwoordelijk voor het delen van informatie met zorgverleners, zodat zij hem zo goed mogelijk kunnen helpen. De patiënt wordt gevraagd om een apotheek aan te wijzen die zijn medicatiedossier beheert en aanspreekpunt voor het actueel medicatiegebruik is.
  • Toezicht. Toezichthouder blijft de inspectie. Deze ziet de nieuwe richtlijn vooral als een boost om overdracht van medicatiegegevens te bevorderen.
De herziene richtlijn is als kwaliteitsstandaard opgenomen in het Kwaliteitsregister van Zorginstituut Nederland en vormt de basis voor goede farmaceutische zorg. Zorgverleners die betrokken zijn bij een medicatievoorschrift en toediening, zullen getoetst worden door de inspectie.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01