KINDEROPVANG - 30.03.2020

Ouders krijgen eigen bijdrage kinderopvang terug

Door het coronavirus staat de wereld op vele vlakken op zijn kop. De overheid probeert te helpen, maar er zijn vaak veel onduidelijkheden. In dit artikel gaan we in op de actuele stand van zaken rondom kinderopvang en kinderopvangtoeslag.

Wie mogen er naar de opvang? Sinds 16 maart 2020 is bepaald dat alleen de kinderen waarvan een ouder een zogenaamd ‘cruciaal beroep’ heeft naar de kinderopvang toe mogen. Deze kinderen mogen ook meer uren komen als de ouder extra moet werken. Alle overige kinderen moeten thuisblijven om de verspreiding zo veel mogelijk te beperken. Dit leidt in de praktijk tot financiële vragen bij alle betrokkenen.

Niet naar de kinderopvang

Niet betalen? Voor kinderen die niet naar de opvang mogen, zou de eerste reactie natuurlijk zijn dat u dan als ouder ook niet hoeft te betalen. Let op 1.  Voor niet-betaalde uren ontvangt u ook geen kinderopvangtoeslag, dus dit zou dan tot aanpassing van de voorschotten moeten leiden. Let op 2.  Het niet betalen van de factuur kan in kinderopvangcentra die een wachtlijst hebben, ook nog eens tot gevolg hebben dat uw plaats vrijkomt en dat u na de sluitingsperiode geen gegarandeerde plek meer heeft.

Facturen toch betalen. De overheid heeft een aantal maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat kinderopvangcentra niet in financiële problemen komen en ook de ouders niet gedupeerd worden. Allereerst vragen zij de ouders om gewoon hun facturen van de kinderopvang te blijven betalen. De niet-afgenomen uren zullen geen invloed hebben op de kinderopvangtoeslag, mits er maar betaald is. Op deze manier wordt ook gewaarborgd dat de kinderopvangcentra niet in liquiditeitsproblemen komen.

Facturen later terugbetaald. Vervolgens gaat de overheid de kinderopvangcentra betalen voor de uren die niet zijn afgenomen. Zodra de kinderopvangcentra dit geld hebben ontvangen, kunnen zij dit doorbetalen aan de ouders. Het gaat hierbij om het bedrag voor de niet-afgenomen uren, minus de hiervoor ontvangen kinderopvangtoeslag. Als deze bedragen zijn uitbetaald, hebben de ouders per saldo niet betaald voor de niet-afgenomen uren en hoeven ze niets te wijzigen in hun kinderopvangtoeslag. Tip.  Blijf de facturen dus betalen. De kinderopvangtoeslag blijft dan doorlopen en de eigen bijdrage over niet-gebruikte uren wordt uiteindelijk terugbetaald.

Meer uren naar de kinderopvang

Ook voor de ouders waarvan de kinderen meer uren naar de opvang gaan, geldt het advies om de reguliere facturen gewoon te blijven betalen. Voor de extra uren hoeft er niet betaald te worden. Er hoeft dan dus ook niets in de kinderopvangtoeslag gewijzigd te worden. Deze blijft gewoon doorlopen. Ook deze ouders zullen hun eigen bijdrage over de ‘crisisperiode’ terugkrijgen, ook al gingen hun kinderen wel naar de opvang.

Ouder komt alsnog thuis te zitten. Mocht een van de ouders van een kind dat toch naar de opvang gaat, thuis komen te zitten, doordat zijn werkgever een beroep moet doen op de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud, dan blijft het recht op kinderopvang ook gewoon bestaan. De kinderopvangtoeslag kan dus ook gewoon door blijven lopen.

Tip.  Pas niets aan als een kind meer uren naar de kinderopvang gaat of als er een ouder thuis komt te zitten. Voorlopig blijven alle rechten namelijk ongewijzigd.

Actuele stand van zaken? Volg de website van de Belastingdienst om de laatste compenserende maatregelen te zien.

Verander niet zomaar iets in de kinderopvangtoeslag en betaal ook gewoon de facturen van het kinderopvangcentrum. De eigen bijdrage over de niet-gebruikte uren zal uiteindelijk worden terugbetaald.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01