Mag u zorgverleners nu zonder BIG-registratie inzetten?
De inzet van extra personeel in de zorg is hard nodig om de corona-uitbraak zo goed mogelijk te bestrijden. De maatregelen zijn met onmiddellijke ingang van kracht en gelden tot nader order. Hierdoor wordt de druk op de zorg mogelijk verminderd. Dit is een aanvulling op de regels die eerder door de KNMG werden opgesteld voor het handelen in opdracht.
Opschorting herregistratieplicht. Daarnaast wordt de herregistratieverplichting voor alle BIG-beroepsbeoefenaren opgeschort. Geneeskundig specialisten en profielartsen zullen tijdelijk niet worden uitgeschreven uit het register, zodat zij beschikbaar blijven voor de gezondheidszorg. De KNMG werkt hiervoor momenteel een regeling uit.
Voorwaarden voor inzet
De minister stelde in overleg met de beroepsorganisaties (waaronder de KNMG) de volgende voorwaarden voor de zelfstandige inzet van artsen n.p. (niet-praktiserend) en verpleegkundigen n.p. op:
- de BIG-registratie van de arts c.q. verpleegkundige n.p. is (pas) verlopen na 01.01.2018 en zijn vaardigheid is nog voldoende aanwezig;
- personen die niet meer zijn ingeschreven in het BIG-register door een doorhaling of beroepsbeperkende maatregel door de (tucht)rechter, mogen niet worden ingezet.
Algemene voorwaarden voor inzet
- Alleen als het door de noodsituatie niet mogelijk is om de zorg op te dragen aan bekwame BIG-geregistreerde zorgverleners, wordt deze overgedragen aan artsen n.p. respectievelijk verpleegkundigen n.p.
- Personen met de meest recente praktijkervaring worden eerst ingezet.
- De artsen n.p. respectievelijk verpleegkundigen n.p. moeten hun bekwaamheid zo veel mogelijk zelf aantonen en worden zo veel mogelijk ingezet in de niet-complexe zorg en in de zorg die aansluit bij hun meest recente werkervaring. In overleg met de werkgever wordt bezien of er een korte aanvullende training noodzakelijk is.
Voorbehouden handelingen
De hiernavolgende punten gelden tijdelijk voor specifiek voorbehouden (risicovolle) handelingen.
- Er worden afspraken gemaakt tussen de BIG-geregistreerde zorgverlener en de arts n.p. respectievelijk verpleegkundige n.p. over welke handelingen er verricht mogen worden.
- Zo mogelijk is er toezicht en tussenkomst door bevoegden. De arts n.p. mag deze ook verrichten zonder toezicht en tussenkomst.
- Aan de verpleegkundige n.p. moeten adequate opdrachten gegeven worden door bevoegden zorgverleners. Er moet voldoende zicht zijn op de benodigde bekwaamheid.
- De arts n.p. mag zo nodig opdrachten geven aan andere zorgverleners.
- De arts n.p. en verpleegkundige n.p. moeten de grenzen van het eigen kennen en kunnen bewaken.
De inzet van coassistenten
Sommige UMC’s hebben de coschappen van studenten geneeskunde tijdelijk stopgezet om deze te kunnen inzetten. Voor deze coassistenten geldt het gebruikelijke Wet BIG-regime. Zij mogen niet zelfstandig een voorbehouden handeling verrichten, maar wel in opdracht van een zelfstandig bevoegde, bijv. een arts of physician assistant. Ook moet de coassistent bekwaam zijn de handeling uit te voeren en de aanwijzingen van de bevoegde opvolgen.