Gezond en prettig thuiswerken
1.Arbeidsomstandigheden. Net als op kantoor geldt de Arbeidsomstandighedenwet ook voor thuiswerkplekken. De regels zijn minder strikt, maar ook thuis heeft uw personeel recht op een veilige en gezonde werkplek. Euronorm ( http://www.euronorm.net/content/template2.php?itemID=900 ) noemt enkele voorwaarden waaraan onder meer beeldscherm, werkvlak, meubilair en verlichting moeten voldoen. De Checklist beeldschermwerk kan worden gebruikt voor het vinden van probleempunten. MT  ( https://www.mt.nl/business/zeker-voor-de-zaak-3/werkgevers-moeten-zorgen-voor-veilige-thuiswerkplek/563688 ) wijst op uw zorgplicht als werkgever. Informeer uw thuiswerkers over de juiste inrichting van hun werkplek en controleer of deze in orde is. Dit kan met behulp van foto’s.
2. Stoel en bureau. Omdat een thuiswerker dagelijks heel wat uren doorbrengt op de bureaustoel, is het van belang dat deze voldoet aan de ergonomische eisen. EMTEK Ergonomics ( https://www.emtek.nl/blog/goede-bureaustoel-kopen ) noemt de aandachtspunten bij de aanschaf van een bureaustoel. De juiste afstelling van een bureaustoel en bureau (en niet andersom) wordt uitgelegd op Ergomotion ( https://www.ergomotion.nl/beeldschermwerkplek-instellen ).
3. Computer. Een laptop van de zaak is eigenlijk niet geschikt voor langdurig beeldschermwerk. Het Arbobesluit ( https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/computerwerk/vraag-en-antwoord/wat-zegt-de-wet-over-beeldschermwerk ) schrijft voor dat het beeldscherm en het toetsenbord niet aan elkaar vastzitten. Dit kan ook worden gerealiseerd door een laptop uit te rusten met een losse monitor en/of toetsenbord. Als personeel thuis niet over de juiste apparatuur beschikt, dient de werkgever deze beschikbaar te stellen.
4. Kosten. Wie draait er op voor eventuele kosten van een thuiswerkplek? HR-kiosk ( https://www.hr-kiosk.nl/hoofdstuk/beloningscomponenten/werkruimte-thuis ) vertelt wat u als werkgever kunt betekenen voor uw personeel en wat de fiscale consequenties zijn.