Coronacrisis vereist ook vooruitzien
Aanvullende financiering nodig? Veel ondernemers zijn momenteel bezig om ‘te overleven’. Er is veel onzekerheid, (vrees voor) omzetverlies, werknemers die thuis werken, mogelijk minder effectief zijn of helemaal geen werk hebben, klanten die afhaken, etc. Uiteraard houdt u de kosten nauwlettend in de gaten en heeft de overheid tegemoetkomende maatregelen aangekondigd. Dat alles neemt niet weg dat uw onderneming mogelijk aanvullende financiering nodig heeft. De voorwaarden van deze overheidsmaatregelen moeten hier en daar nog nader worden ingevuld, nog los van de meestal in de praktijk toch stroperige uitwerking.
Privé bijspringen. Heeft u privé nog liquiditeiten, of in uw holding-BV, dan is een financiering uit deze middelen meestal de snelste en meest logische oplossing. Let op. Maak dan niet de fout die menig ondernemer onder andere maakte tijdens de economische crisis van enkele jaren geleden. Ook toen sprong men vaak vanuit privé of een gelieerde BV bij, al dan niet als borg voor een bancaire financiering, of met een geldlening.
Zakelijke afspraken maken
Daar is niets op tegen, maar regel het wel goed. Zo voorkomt u dat, mocht het in de toekomst toch niet al te florissant uitpakken, een eventuele betaling van deze borg of afboeking van de verstrekte geldlening fiscaal niet aftrekbaar is.
- Leg de geldlening schriftelijk vast, waarbij u voor zover mogelijk zekerheden eist, zoals pandrecht op vorderingen, inventaris, voorraden en machines.
- Neem een zakelijke rente op, alsmede een aflossingsschema.
- Staat u borg, beding dan een borgtochtvergoeding. Ook dat draagt bij aan de zakelijkheid, want wie zal zich zonder vergoeding immers zomaar borg stellen voor de schuld van een ander (uw onderneming)?
Zorg voor een goede onderbouwing
Bewijslast Belastingdienst. Dat alles maakt het voor de Belastingdienst veel moeilijker, zo niet onmogelijk, om de onverhoopte toekomstige betaling van de borgstelling of de afboeking fiscaal niet te accepteren, omdat een willekeurige derde die lening niet onder dergelijke voorwaarden zou zijn aangegaan. Fiscaal heet dit het leerstuk van de onzakelijke geldlening en uw adviseur weet daar ongetwijfeld alles van.
‘Bewijs’ verzamelen. Voor de vraag of er iets onzakelijk is, is het moment van aangaan van de geldlening of borgtocht beslissend, mits u zich wel zo veel mogelijk daarna aan die opgestelde overeenkomst houdt. Zorg ervoor dat u deze zakelijkheid ook afdoende kunt onderbouwen door bijv.:
- te wijzen op rentepercentages en aflossingsvrije periodes die momenteel gangbaar zijn of vanwege de crisis worden aangeboden;
- de nodige uitlatingen van bewindslieden in deze periode te verzamelen wanneer zij aangeven dat de effecten van het coronavirus maar tijdelijk zijn en dat de economie daarna weer gaat aantrekken. Ook dat is toch immers voor u juist een reden om nu zelf borg te staan of de lening te verstrekken.
Dossier aanleggen. Leg een dossier aan en leg ook in de considerans van de overeenkomst vast waarom u of uw holding-BV als geldlener, of u als borgsteller, tot deze financiering en deze voorwaarden bent gekomen. Let op. Anders maakt u het de Belastingdienst te makkelijk om over een aantal jaar een eventueel verlies uit deze financiering niet in aftrek toe te laten. Achteraf weet men namelijk alles beter ...