Checklist: hoe houdt u een vlot videogesprek?
Voor het videogesprek
- Als u een videogesprek voert met behulp van een app op een smartphone, zorg er dan voor dat u de nieuwste versie van de app gebruikt. Er worden geregeld nieuwere versies uitgebracht met bijv. een betere videokwaliteit. Zorg er ook voor dat u de lader van uw smartphone bij de hand heeft, want een videogesprek verbruikt veel energie.
- Sluit alle andere toepassingen en apps (behalve natuurlijk bijv. PowerPoint als u tijdens het gesprek een presentatie wilt delen). Zo kan de videovergadersoftware de volle kracht van uw toestel gebruiken.
- Spreek af dat tijdens het videogesprek niemand anders in het gezin online gamet of streaming media bekijkt of beluistert, want dat vermindert de beschikbare bandbreedte.
- Log, voor een vlotte start, ongeveer vijf minuten van tevoren in op het videogesprek (meestal gewoon klikken op de hyperlink in de uitnodiging). Zo kunt u nog even de goede werking van uw microfoon en camera testen. Is het de allereerste keer dat u bepaalde software gebruikt, log dan ruim van tevoren in, want dan moet u misschien eerst nog de nodige bijkomende software downloaden en installeren.
- Als u een laptop gebruikt, heeft u ongetwijfeld al een ingebouwde microfoon en camera. Als u een desktop gebruikt, loont het zeker de moeite een externe hd-webcamera te kopen.
- Wilt u bepaalde bestanden tijdens het videogesprek delen, stuur deze dan van tevoren op (bijv. via e-mail). Zo verliest u daarmee geen tijd tijdens het gesprek.
Tijdens het videogesprek
- Gebruik bij voorkeur oortjes of een hoofdtelefoon met microfoon als u die heeft. Zo kunt u beter horen wat er gezegd wordt en bent u zelf duidelijker te verstaan. Zet uw microfoon alleen aan als u iets wil zeggen, om storende achtergrondgeluiden te vermijden terwijl anderen aan het spreken zijn.
- Zorg ervoor dat u goed belicht bent, zodat men u duidelijk kan zien en oogcontact kan houden. Tip. Kijk daarvoor recht naar de camera, niet naar het scherm van uw computer. Vermijd ramen of helder licht achter u (tegenlicht). Vermijd ook dat er beweging achter u zichtbaar is. Het stoort en maakt dat de software harder moet werken om uw beelden door te sturen.
- De meeste toepassingen bieden ook de mogelijkheid om te chatten tijdens het videogesprek. Gebruik dat chatkanaal vooral om vragen of opmerkingen te bezorgen aan de organisator van het videogesprek, zodat hij of zij daar op het gepaste moment op in kan gaan.
- Als u even uw verbinding met het videogesprek verliest, probeer dan opnieuw in te loggen en sluit in stilte weer aan. Iedereen zal zien dat u er weer bij bent gekomen, dus u hoeft uw terugkeer niet luidkeels aan te kondigen. Tip. Â Sluit, als dat kan, uw computer vooraf met een netwerkkabel aan, dat geeft een stabielere verbinding dan draadloos.
Lessen in telewerken
LinkedIn biedt een aantal interessante online lessen aan, die uitleggen hoe u zo goed mogelijk werken op afstand opzet en ondersteunt voor uzelf en uw team ( https://bit.ly/3a6Kds2 ).