Praktijkvragen rond de transitievergoeding
Wie, wat en wanneer?
Vanaf de eerste dag ... Vanaf 1 januari 2020 hebben alle werknemers vanaf de eerste dag dat ze bij u werken, recht op een transitievergoeding, dus ook tijdens de proeftijd. De transitievergoeding is automatisch verschuldigd als u de arbeidsovereenkomst beëindigt of niet verlengt. Betaalt u niets, dan kan de werknemer binnen drie maanden na de einddatum van het dienstverband de vergoeding via de rechter opeisen.
Hoeveel? De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van het salaris van de werknemer en de lengte van zijn dienstverband. Per gewerkt dienstjaar heeft de werknemer recht op een transitievergoeding van 1/3 deel van zijn maandsalaris. De verhoging voor oudere werknemers is vervallen.
Hoe berekenen?
Bij de berekening van de transitievergoeding is in de eerste plaats het vaste brutomaandsalaris van belang. Hoe berekent u deze?
- Vaste arbeidsduur? Vermenigvuldig het bruto uurloon met de overeengekomen arbeidsduur per maand
- Oproepkracht of variabele arbeidsduur? Vermenigvuldig het bruto-uurloon met de gemiddelde arbeidsduur per maand. Ga hierbij uit van de laatste twaalf maanden voor de einddatum van het arbeidscontract.
- Stukloon of provisie? Ga uit van het gemiddelde dat uw medewerker in de twaalf maanden voor het eindigen van de arbeidsovereenkomst per maand ontving.
En de extra’s?
Indien van toepassing, moet u de extra’s, zoals vakantietoeslag, overwerk, ploegentoeslag, provisie en de vaste eindejaarsuitkering, meenemen in de berekening van het brutomaandsalaris. U telt de uitbetaalde componenten per jaar voor 1/12 deel mee in uw berekening. Let op. Bij bonussen en winstuitkeringen gaat u uit van het totaalbedrag in de 36 maanden voor de einddatum (of het aantal dienstmaanden indien dit korter is) en telt u deze voor 1/36 deel mee (of het aantal dienstmaanden indien dit korter is).
Wat met bijzondere situatie
Hoe zit het als de werknemer ziek is? Of een werknemer ziek is of niet, maakt voor de berekening van de transitievergoeding niet uit. U gaat bij de berekening uit van het gewone vaste brutomaandsalaris van de werknemer en de extra’s die op hem van toepassing zijn. Tip. Gaat uw werknemer uit dienst nadat hij twee jaar ziek is geweest, dan kunt u aanspraak maken op compensatie. Vraag deze binnen zes maanden aan bij het UWV.
Liquiditeitsproblemen. Wat kunt u doen als u de transitievergoeding niet ineens kunt betalen? Het kan voorkomen dat de betaling van de transitievergoeding uw bedrijfsvoering in gevaar brengt. In dat geval mag u de transitievergoeding ook in maximaal zes termijnen betalen.
Als de werknemer ultrakort bij u werkte. Hoe berekent u de transitievergoeding bij een ultrakort dienstverband? Als een werknemer bijv. binnen de proeftijd wordt ontslagen, is er een ultrakort dienstverband. Dit kan de berekening van de transitievergoeding erg ingewikkeld maken. Om dit te vermijden, mag u uitgaan van de fictie dat er sprake is van een dienstverband van één maand en heeft de werknemer recht op een vergoeding van 1/3 deel van zijn maandsalaris.