Partner in testament, geen erfgenaam?
Testament. Omdat Harry en Thea willen samenwonen, kopen ze een huis. Ze worden ieder voor de helft eigenaar. Tegelijkertijd maakt Harry een testament. Daarin benoemt hij zijn partner tot zijn enige erfgenaam.
Verrassing bij einde relatie. Vijf jaar later gaan ze uit elkaar. Harry blijft in het huis wonen. De waarde van het aandeel van Thea wordt door Harry aan haar voldaan. Verder hoeft er niets te worden afgerekend. Het door Harry opgestelde testament wordt niet gewijzigd. Enkele jaren daarna trouwt Harry met Trees. Uit het huwelijk worden geen kinderen geboren. Als Harry overlijdt, komt het ‘oude’ testament van Harry boven tafel.
Voor de duur van de relatie. Volgens de rechter moet het testament van Harry zo worden gelezen dat Thea zijn enige erfgenaam is, voor zolang zij zijn partner was. Het gaat om de hoedanigheid en niet om de persoon van de partner. Dat blijkt uit het feit dat het testament is opgesteld op de dag dat het huis is verkregen. Harry voelde op dat moment de verplichting om zijn toenmalige partner goed verzorgd achter te laten. Daarbij speelt mee dat Harry bij het einde van de relatie aan Thea wegens ‘overbedeling’ een bedrag heeft betaald. Daaruit kan worden afgeleid dat vanaf toen geen verzorgingsverplichting meer speelde.
Rechter. Rechtbank Rotterdam (ECLI:NL:RBROT:2019:4837) verwijst naar art. 4:52 BW waarin staat dat een bepaling in een testament ten voordele van degene met wie de erflater op dat moment was gehuwd, door echtscheiding vervalt, tenzij uit het testament het tegendeel valt af te leiden. Harry en Thea waren niet getrouwd, maar uit het testament valt niet af te leiden dat Harry zou hebben gewild dat Thea zijn enige erfgenaam zou blijven, ook al was de relatie al geëindigd. Dus oordeelt de rechter dat de beschikking in het testament geen effect meer heeft. Het wettelijk erfrecht geldt en dus is Trees enig erfgenaam!
Praktijkbelang. Uit de omstandigheden kan worden afgeleid dat een bevoordeling via het testament voor de voormalige ongehuwde partner geen effect meer heeft. Voor gehuwden is dat in de wet geregeld. Het is beter geregeld en duidelijker om bij het einde van de relatie een nieuw testament te maken, waarbij het eerdere testament wordt herroepen.