Belastingcontrole bij artsen en geheimhoudingsplicht
Administratieplicht. Als ondernemer of zelfstandig beroepsbeoefenaar moet u een administratie bijhouden en vragen van de Belastingdienst beantwoorden. De Belastingdienst kan daarbij niet alleen vragen stellen over de fiscale aangelegenheden van uzelf, maar ook over die van een ander. Als de fiscus bijv. wil weten of een ondernemer wel zijn gehele omzet verantwoordt, kan de Belastingdienst niet alleen in zijn administratie duiken, maar ook in de administratie van afnemers of leveranciers.
En uw beroepsgeheim dan?
Derdenonderzoek naar patiënten. Een derdenonderzoek is natuurlijk prima (of in elk geval niet onoverkomelijk) als de Belastingdienst wil weten of het klussenbedrijf dat uw praktijk onderhanden neemt, wel netjes alle omzet verantwoordt, maar het wordt vervelender als de Belastingdienst vragen komt stellen over uw patiënten. Als het gaat om uw patiënten, geldt immers uw geheimhoudingsplicht.
Vragen stellen over patiënten mag. Het zal u wellicht verbazen, maar de Belastingdienst mag u vragen stellen over uw patiënten, mits dit gebeurt in het kader van de belastingheffing of de uitvoering van de belastingwet. Daarbij is het goed om te weten dat de medewerkers van de Belastingdienst zelf ook een geheimhoudingsplicht hebben. Zij mogen van de opgevraagde gegevens uitsluitend gebruikmaken voor de belastingheffing en deze niet verspreiden.
Aftrekposten oké?
Ook vragen aan artsen. De Belastingdienst mag in het kader van een derdenonderzoek dus ook vragen stellen aan artsen. Bij een derdenonderzoek kan het er bijv. om gaan, dat de fiscus vragen stelt om te controleren of een patiënt terecht zorgkosten in aftrek brengt.
Patiënt eerst, maar inspecteur kiest ... In principe is de belastingplichtige, uw patiënt dus, de eerst aangewezen persoon om gegevens bij op te vragen bij de controle op de juistheid van aftrekposten in de inkomstenbelasting. Het is dan ook gebruikelijk om in eerste instantie de belastingplichtige zelf om informatie te vragen. Deze beslissing is echter aan de inspecteur. U kunt niet van de inspecteur eisen dat hij eerst informatie vraagt van uw patiënt. Het is aan de inspecteur om te kiezen wie hij (eerst) om informatie vraagt.
Wanneer komt de Belastingdienst bij u?
Volgorde. In beginsel zal de inspecteur bij een controle van een belastingaangifte eerst nadere informatie opvragen bij de belastingplichtige zelf, maar kan dit ook bij u doen. Als administratieplichtige bent u in principe verplicht aan de inspecteur de gevraagde informatie te verstrekken. Voor administratieplichtigen die een geestelijk ambt bekleden, notarissen, advocaten, artsen of apothekers zijn, geldt echter een uitzondering. Deze beroepsbeoefenaren kunnen met een beroep op hun beroepsgeheim weigeren om informatie te verstrekken.
Rechten patiënten gewaarborgd. Op het eerste gezicht lijkt het vreemd dat de Belastingdienst bij artsen informatie mag opvragen, maar volgens de Belastingdienst worden de rechten van de patiënt voldoende gewaarborgd door het verschoningsrecht van de arts. Het opvragen van informatie verbieden, zou volgens de Belastingdienst niet logisch zijn. Dit omdat er situaties denkbaar zijn waarbij een belastingplichtige zijn arts toestemming heeft gegeven om de medische informatie aan de inspecteur te verstrekken.