Bedrijfspand onderbrengen in een aparte holding-BV
Onderneming in de BV. Wordt een onderneming gevoerd in de rechtsvorm van een BV (de werk-BV), dan worden door de directie contracten getekend en andere rechtshandelingen verricht, bijv. het uitbrengen van offertes, het aanvaarden van opdrachten en het afsluiten van arbeidscontracten. Ook kunnen er op naam van de werk-BV transportmiddelen, machines of een bedrijfspand worden gekocht. Dat zijn de bedrijfsmiddelen die nodig zijn om de onderneming te kunnen exploiteren. Omdat deze zaken voor en namens de BV worden gekocht, worden ze eigendom van de werk-BV.
Risico
Als de BV haar verplichtingen niet kan nakomen, hebben schuldeisers verhaal op het gehele vermogen van de werk-BV. Daartoe behoren dan ook alle bedrijfsmiddelen en het bedrijfspand. Wordt in het slechtste geval de werk-BV failliet verklaard, dan heeft de curator het recht om alles te verkopen om uit de opbrengst de schuldeisers te voldoen. De aandeelhouder (dga) van de failliete werk-BV is dan zijn gehele investering kwijt die hij in het verleden in de onderneming heeft gestoken. Dat geldt ook voor alle winst van de onderneming over de afgelopen jaren die in het bedrijf is geïnvesteerd en gereserveerd.
Aparte holding-BV regelen
Tip. Om dit risico te vermijden, is het raadzaam om het bedrijfspand en de bedrijfsmiddelen onder te brengen in een aparte BV (holding-BV). Koopcontracten voor machines, transportmiddelen of een bedrijfspand worden dan door de directie getekend voor en namens de holding-BV. Deze BV wordt dan eigenaar van deze zaken.
Wat regelen? Uiteraard moet de werk-BV wel over deze bedrijfsmiddelen kunnen beschikken. Daarvoor kunnen er tussen de holding-BV en de werk-BV huur- en leasecontracten worden opgesteld. Door de werk-BV worden aan de holding-BV reële huur- en leasevergoedingen betaald. Verstrekt de holding-BV aan de werk-BV leningen, dan wordt er een reële rente betaald.
Hoe voordelen benutten?
Belastingvrij. Via deze betalingen wordt er vermogen overgeheveld van de werk-BV naar de holding-BV. Ook de winst kan jaarlijks belastingvrij worden overgemaakt naar de holding-BV. Via de deelnemingsvrijstelling hoeft de holding-BV daarover geen vennootschapsbelasting te betalen (art. 13 lid 1 en lid 2 sub a Vpb) .
Risico beperken. Door het onderbrengen van het bedrijfspand, de bedrijfsmiddelen en de overtollige liquiditeiten van de onderneming in een aparte holding-BV, wordt het risico beperkt. Schuldeisers van de onderneming hebben alleen verhaal op het eigen vermogen van de werk-BV. De omvang daarvan is beperkt. Het eigen vermogen van de holding-BV blijft (normaliter) buiten schot, aldus ook de bedrijfsmiddelen, het bedrijfspand en de behaalde winsten.
Uitzondering voor de bank. Hierbij moet echter een uitzondering worden gemaakt ingeval er door een bank kredieten ter beschikking zijn gesteld voor de onderneming. De bank zal zekerheid willen hebben dat de financiële verplichtingen, zoals aflossing en rentebetaling, worden nagekomen. Behalve de werk-BV moet ook de holding-BV zich hoofdelijk aansprakelijk stellen voor het nakomen van deze verplichtingen. Ook zal de bank zekerheidsrechten bedingen van de holding-BV, zoals een hypotheekrecht op het bedrijfspand en pandrechten op de bedrijfsmiddelen. Worden de financiële verplichtingen niet nagekomen, dan heeft de bank het recht om deze zaken te verkopen en uit de opbrengst haar vorderingen te voldoen.
Hoe kunt u dit nu realiseren?
Voor het realiseren van een aparte BV voor het bedrijfspand en de bedrijfsmiddelen zijn de hiernavolgende te nemen stappen noodzakelijk.
- De statuten van de bestaande (werk-)BV worden gewijzigd, de naam wordt gewijzigd in holding-BV en ook het doel van de BV wordt gewijzigd in: deelnemen in andere vennootschappen en ondernemingen, de exploitatie van roerende en onroerende zaken en het beleggen en beheren van vermogen.
- Door de holding-BV wordt er een nieuwe werk-BV opgericht met dezelfde naam en dezelfde doelstelling als de oude werk-BV.
- De aandelen van de nieuwe werk-BV worden door de holding-BV volgestort door inbreng van de bestaande onderneming, echter met uitzondering van het bedrijfspand en de bedrijfsmiddelen. Voor deze inbreng is geen accountantsverklaring vereist. Een door de directie getekende beschrijving van de ingebrachte goederen is voldoende.
Soms tussenholding gewenst
Is er in het verleden al een holdingstructuur gerealiseerd, dan is het soms handig om het bedrijfspand en de bedrijfsmiddelen in een aparte tussenholding (vastgoed-BV) onder te brengen. Het oprichten van een nieuwe vastgoed-BV door de holding-BV kan op de hiernavolgende twee manieren worden gerealiseerd.
- De aandelen van de vastgoed-BV worden door de holding-BV volgestort door inbreng van alle aandelen van de werk-BV. Daarna worden de bedrijfsmiddelen en het bedrijfspand door de holding-BV aan de nieuwe vastgoed-BV overgedragen. Omdat er sprake is van een ‘interne reorganisatie’, geldt er een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting (art. 15 lid 1 sub h WBRV) .
- De aandelen van de vastgoed-BV worden door de holding-BV volgestort door inbreng van het bedrijfspand en de bedrijfsmiddelen. De oprichting wordt gevolgd door een ‘aandelenfusie’ waarbij door de vastgoed-BV nieuwe aandelen worden uitgegeven aan de holding-BV, tegen overdracht van alle aandelen van de werk-BV aan de vastgoed-BV.
De vastgoed-BV komt te ‘hangen’ tussen de holding-BV en de werk-BV.
Ons advies
Het grote voordeel van een tussenholding is dat nadien voor een bedrijfsoverdracht, inclusief alle bedrijfsmiddelen en het bedrijfspand, door de holding-BV alleen de aandelen van de vastgoed-BV hoeven te worden overgedragen. Andere leveringshandelingen zijn niet vereist.