Adv en atv … hoe zit dat eigenlijk?
What’s in a name ...
Hetzelfde of toch niet? Adv staat voor arbeidsduurverkorting en atv staat voor arbeidstijdverkorting. In de praktijk worden deze termen vaak door elkaar gebruikt. Toch is er wel een verschil en dat zit hem in de manier waarop deze dagen worden opgenomen. Hoe zit dat precies?
Adv meteen opnemen. Bij adv-dagen wordt de werkweek feitelijk ingekort. Werknemers hebben dan bijv. een 40-urige werkweek, maar worden voor 38 uur betaald. Via adv-dagen kan zo’n werknemer bijv. een middag in de twee weken vrij nemen. De arbeidsduur wordt hierdoor verminderd naar 38 uur per week. Tip. U kunt adv ook de werkdag korter laten maken.
Atv = sparen. Ook bij atv-dagen werkt de werknemer per week langer dan het aantal uren dat hij krijgt uitbetaald. Een werknemer die 40 uur per week werkt en 38 uur krijgt uitbetaald, spaart zo wekelijks twee atv-uren. Atv-dagen worden alleen niet wekelijks of tweewekelijks opgenomen. Opnemen gebeurt doordat de werkgever een of meer dagen als atv-dagen aanwijst of als de werknemer zelf een of meer dagen als atv-dag opneemt. Tip. Het kan praktisch zijn ‘losse’ dagen voor of na feestdagen aan te wijzen als atv-dag.
Hoe ziet de wet dit?
Geen wettelijk recht. Adv- en atv-dagen vindt u niet in de wet. Van de wet hoeft u deze dagen dus niet toe te kennen. Let op. U kunt wel verplicht zijn om adv- of atv-dagen toe te kennen als dit in uw cao staat of u maakt zelf afspraken over adv- of atv-dagen. Tip. Leg afspraken hierover vast in uw arbeidsovereenkomst of personeelshandboek.
Korte houdbaarheidsdatum. Hoewel adv- en atv-dagen een beetje lijken op vakantiedagen, zijn er toch verschillen. Zo zijn de wettelijke regelingen rond vakantiedagen niet van toepassing en vervallen de meeste adv- en atv-dagen al na één jaar in plaats van na vijf jaar. In die gevallen is het meenemen van adv- en atv-dagen in principe niet mogelijk. Tip. Check altijd de afspraken die hierover in uw arbeidsovereenkomst, personeelshandboek of cao staan. Let op . Als hierover geen afspraken zijn gemaakt, blijven de dagen staan en komen ze dus niet te vervallen.
Wat speelt er verder?
Zieke werknemer … Anders dan bij vakantiedagen, bouwen zieke werknemers geen adv- of atv-dagen op. Let op. In uw arbeidsovereenkomst, personeelshandboek of cao kunnen andere afspraken zijn opgenomen.
De parttimer. Parttimers bouwen in principe naar rato adv- en atv-dagen op, mits ze ook naar rato meer werken dan ze uitbetaald krijgen. Als een werknemer 20 uur per week werkt en 20 uur krijgt uitbetaald, betaalt u de adv- en atv-dagen feitelijk uit en vindt er geen opbouw plaats. Let op. Ook hier geldt: check altijd uw cao.
Uitbetalen. In principe komen alle adv- en atv-dagen bij het einde van de arbeidsovereenkomst te vervallen. Deze dagen worden dus niet uitbetaald. Let op. Ook hierover kunnen in de cao, personeelshandboek of individuele arbeidsovereenkomst andere afspraken worden gemaakt. Tip. Anders dan bij vakantiedagen is het altijd toegestaan om tijdens het dienstverband adv- of atv-dagen uit te betalen.