Weg met die rookpauzes!
Wet verplicht een rookvrije werkplek
Niet alleen de werkplek. Als werkgever bent u wettelijk verplicht om uw werknemers een rookvrije werkplek te bieden en moet u roken op werk- en pauzeplekken zelfs verbieden. Let op. Het gaat niet alleen om werk- en pauzeplekken, maar om alle ruimtes waar werknemers kunnen komen, zoals trappenhuizen, gangen, hallen, liften, etc. Let op. De verplichting van een rookvrije werkplek geldt ook voor bedrijfsauto’s.
Wat moet u doen? U moet dit wettelijk rookverbod instellen, aanduiden en handhaven. Let op. Doet u dat niet, dan kan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) u een boete opleggen van min. € 450 oplopend tot € 450.000 bij recidive.
Rokers tegemoetkomen
Toch faciliteren. Het staat u als werkgever vrij om rokers te faciliteren, bijv. met een rookruimte. Deze rookruimte mag echter geen overlast veroorzaken voor omliggende ruimtes. In de praktijk roken veel werknemers buiten. Let op. Dit mag alleen in de open lucht en niet onder een afdak.
Toch maar een rookverbod? U hoeft uw werknemers niet te faciliteren bij het roken. U bent dus niet verplicht om een rookruimte of rookpauzes aan te bieden. U mag ook een algeheel rookverbod voor uw onderneming invoeren. U mag uw werknemers echter niet verbieden om buiten uw bedrijfsterrein en in hun eigen tijd te roken.
Invoeren rookverbod
Doe het zorgvuldig. Hoe pakt u de invoering van een rookverbod zorgvuldig aan?
- Zorg voor een (schriftelijk) rookbeleid binnen uw onderneming. Inventariseer hoe u het rookverbod vorm wilt geven.
- Zoek zo veel mogelijk aansluiting bij uw beleid rondom welzijn, vitaliteit en gezondheid. Daarmee benadert u het rookverbod op een positieve manier en passen de maatregelen ook bij uw rol als goed werkgever.
- Creëer zo veel mogelijk draagvlak voor het rookverbod binnen uw onderneming. Betrek werknemers bij de plannen.
- Communiceer duidelijk dat u een rookverbod wilt invoeren. Organiseer bijv. een bijeenkomst om uw werknemers te informeren.
- Geef uw werknemers de tijd om aan het rookverbod te wennen. Kondig dus tijdig, bijv. drie maanden van tevoren, aan dat u een algemeen rookverbod gaat invoeren.
- Faciliteer de rokers binnen uw bedrijf om te stoppen met roken, bijv. door het aanbieden van een cursus stoppen met roken tijdens werktijd. Dit soort maatregelen is niet alleen goed voor de gezondheid van uw werknemers, maar vergroot ook de slagingskans van het rookverbod. Het kan uw bedrijf daarnaast ook andere voordelen opleveren, zoals minder ziekteverzuim, hogere productiviteit, etc. Tip. Informeer bij uw zorg- of verzuimverzekeraar of zij de faciliteiten ondersteunen en vergoeden.
Naleving en handhaving. Zorg ervoor dat u na de invoering aandacht besteedt aan naleving en handhaving. Tip. Neem in het rookbeleid ook schriftelijk de sanctiemaatregelen op bij overtreding van het rookverbod.
Download een voorbeeld van een rookbeleid van http://tipsenadvies-personeel.nl/download (PS 25.04.04).