Uw werknemer is ongeneeslijk ziek
Niet alleen fysiek
Grote impact. De praktijk leert dat kanker een grote impact heeft op werknemers en hun werk. Niet alleen zijn zieke werknemers vaak langdurig uitgeschakeld, de neveneffecten van veel behandelingen, zoals chemo en bestralingen, kunnen lang nawerken. Denk daarbij vooral aan vermoeidheid en geheugen- en concentratieproblemen. Daarnaast krijgen werknemers soms te kampen met psychische problemen.
Niet alleen de patiënt. Kanker heeft niet alleen invloed op de patiënt, maar ook op mensen in de omgeving, zoals collega’s. Ook voor hen kan het lastig zijn om met deze, soms wat ongemakkelijke, situatie om te gaan.
Werk als medicijn
Begeleiding is belangrijk. De meeste werknemers met kanker vinden het prettig weer aan het werk te gaan. Werken kan zorgen voor meer structuur, afleiding en een groter zelfvertrouwen. Om de kans op succesvolle en spoedige re-integratie zo groot mogelijk te maken, is een goede sociale en medische begeleiding van doorslaggevend belang. Als werkgever kunt u hieraan bijdragen, bij voorkeur in een zo vroeg mogelijk stadium van het ziekteproces. Hoe kunt u dit het beste aanpakken?
Hoe pakt u dat aan?
Communicatie. Alles begint met een goede communicatie met uw werknemer. Blijf in gesprek en toon belangstelling, zo vergroot u de vertrouwensband. Communicatie vereenvoudigt bovendien de re-integratie. Tip. Wees in uw communicatie niet te dwingend. Stem af hoe u contact onderhoudt.
Doorbreek het taboe. Goede communicatie gaat verder dan alleen de zieke werknemer. Veel psychische problemen van kankerpatiënten worden veroorzaakt door onbegrip op de werkvloer. Hoe voorkomt u dit?
- Maak de ziekte bespreekbaar. Wat kunnen de collega’s verwachten? Wat is de impact van de ziekte op uw werknemer en zijn werk?
- Organiseer een informatiebijeenkomst voor de collega’s.
- Besteed extra aandacht aan de directe collega’s en leidinggevende. Zo houdt u een vinger aan de pols en kunt u eventuele problemen snel oplossen.
Integrale begeleiding. Juist gezien de grote impact van kanker op uw werknemer, is het van groot belang zo veel mogelijk te voorzien in een integrale aanpak. Hoe doet u dat?
- Schakel, naast de bedrijfsarts, ook andere disciplines in. Denk aan een arbeidsdeskundige of bedrijfsmaatschappelijk werk.
- Voorkom tegenstrijdige adviezen en vertraging door een goede communicatie.
- Er zijn steeds meer partijen gespecialiseerd in re-integratie en begeleiding van werknemers met kanker. Het inschakelen van zo’n specialist kan de re-integratiekansen vergroten.
- Informeer bij uw ziektekostenverzekeraar naar de mogelijkheden voor extra vergoedingen voor specialistische begeleiding.
Benutbare mogelijkheden. Stuur zo veel mogelijk op benutbare mogelijkheden en blijf hierover met uw werknemer in gesprek. Werknemers kunnen vaak heel goed zelf aangeven wat hun mogelijkheden zijn en welke kleine aanpassingen er nodig zijn om te kunnen re-integreren.