Slapend dienstverband uit de droom halen ...
Slapend dienstverband. Na twee jaar ziekte is het mogelijk om een medewerker te ontslaan. Het ontslagverbod bij ziekte geldt dan niet meer, tenzij er een sanctie door het UWV is opgelegd van maximaal een jaar. Dit heeft echter wel tot gevolg dat u een transitievergoeding moet betalen. Hierdoor vragen veel werkgevers geen ontslag aan, maar houden de dienstverbanden slapend.
Compensatieregeling
Om het nadeel op te heffen is er een compensatieregeling in het leven geroepen. Tip. Per 1 april 2020 heeft de werkgever recht op de compensatie van de transitievergoeding die verschuldigd is als de arbeidsovereenkomst na twee jaar ziekte wordt beëindigd. Dit geldt voor alle dienstverbanden vanaf juli 2015 die om deze reden zijn beëindigd.
Verplicht dienstverband beëindigen? Door de compensatieregeling heeft een werkgever geen reden meer om het dienstverband in stand te houden. De Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2019:1734) heeft recentelijk bepaald dat een werkgever verplicht is om mee te werken als de werknemer hierom verzoekt, ook al zit de werknemer vlak voor zijn pensioen. U hoeft hier niet op in te gaan als u bijv. vanwege re-integratiemogelijkheden de werknemer in dienst wenst te houden.
Aanvraag. U kunt de betaalde transitievergoeding vanaf april 2020 terugvorderen van het UWV. U moet derhalve de compensatie voorschieten. Als dit niet kan, dan kunt u in termijnen betalen of de rechter verzoeken of afspreken deze pas te voldoen na april 2020.
Hoogte van de transitievergoeding
De hoogte van de transitievergoeding die volgens de rechter betaald moet worden, is begrensd tot de transitievergoeding zoals die gold na twee jaar ziekte of na afloop van het ontslagverbod, ook wel ‘wachttijd’ genoemd. In 2019 is dat 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar en na tien jaar dienstverband, 1/2 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Eindigt de arbeidsovereenkomst in 2020, dan is de transitievergoeding 1/3 maandsalaris per gewerkt dienstjaar, berekend vanaf de eerste dag van het dienstverband.
Let op. Zodra u via het UWV een vergunning aanvraagt, zult u de volledige transitievergoeding moeten betalen tot het moment van het einde van het dienstverband. Bij een slapend dienstverband lopen deze twee data vaak uit elkaar. Het is dus raadzaam om via een beëindigingsovereenkomst de overeenkomst te beëindigen en nadere afspraken te maken.
Compensatie gemaximeerd
De compensatie is in principe gelijk aan de transitievergoeding die verschuldigd is na twee jaar arbeidsongeschiktheid en eventuele inzetbaarheids- en/of transitiekosten. De compensatie bedraagt nooit meer dan het ziektegeld dat is betaald door de werkgever. Dus een vervroegde IVA-uitkering levert mogelijk een lagere compensatie op. Heeft er een loonsanctie plaatsgevonden, dan wordt ook deze langere periode niet gecompenseerd. De werkgever hoeft immers niet beloond te worden voor een slecht re-integratietraject. Let op. De Hoge Raad koppelt de verplichte transitievergoeding niet aan de compensatie die de werkgever krijgt.