PATIËNTENRECHTEN - 10.12.2019

Mocht arts uitgaan van toestemming voor doorverwijzing?

Nigel van 6 jaar is door de huisarts doorverwezen naar de kno-arts. Zijn ouders zijn gescheiden en hebben allebei het ouderlijk gezag. De huisarts heeft voor de doorverwijzing geen toestemming gevraagd aan de vader. Wat zei de rechter?

Vader dient een klacht in

Niet geïnformeerd. Vader verwijt de huisarts dat hij, als wettelijk gezaghebbende vader, niet is geïnformeerd over de behandeling en doorverwijzing van Nigel. De huisarts zou hem zonder respect hebben bejegend, hebben gescholden toen hij het dossier kwam halen, valse verklaringen afgelegd hebben en onzorgvuldig hebben gehandeld. Uit het medisch dossier en de rapportage van de kno-arts blijkt echter dat beide ouders en de gezinsvoogd aanwezig zijn geweest bij een eerder onderzoek van Nigel door de kno-arts. Daaruit mocht de huisarts redelijkerwijs afleiden dat vader geen bezwaar had tegen de doorverwijzing.

Arts had toestemming moeten vragen

Huisarts niets te verwijten. De tuchtrechter (ECLI:NL:TGZRZWO:2019:114) zegt dat het voor vader pijnlijk moet zijn geweest dat hij niet bij de operatie van zijn zoon heeft kunnen zijn. Maar dit is de huisarts niet te verwijten. De huisarts heeft immers niets anders gedaan dan het kind opnieuw laten onderzoeken door dezelfde kno-arts. Hij was niet degene die besliste te opereren en hij had ook geen invloed op de operatiedatum. Die beslissing nam de kno-arts. Deze ging er daarbij ten onrechte van uit dat de moeder mede namens de vader toestemming voor de operatie gaf.

Hoofdregel in KNMG-richtlijnen. Volgens de KNMG-richtlijn en de wegwijzer over dit onderwerp moeten beide ouders toestemming geven voor beslissingen/behandelingen van een kind tot 16 jaar. Ouders die gezamenlijk gezag hebben, moeten daarover met elkaar overleggen, ook na een scheiding. Als ouders onderling in conflict zijn, moeten ze dat zelf aan de arts kenbaar maken.

Download de KNMG-wegwijzer ‘Toestemming en informatie bij behandeling van minderjarigen’ en de richtlijn ‘Omgaan met medische gegevens’ van http://tipsenadvies-medicus.nl/download (MD 12.17.03).

Klacht over bejegening

Uit het overlegde dossier blijkt niet dat de huisarts vader zonder respect heeft bejegend en heeft gescholden toen hij het dossier kwam halen. Tijdens de zitting heeft de huisarts gezegd dat hij het medisch dossier van Nigel aan de vader wilde meegeven toen deze daarom vroeg. Het dossier lag al klaar.

Agressieve vader. In het dossier staat dat vader zich zeer agressief gedroeg toen hij het medisch dossier kwam ophalen in de praktijk. Daarom heeft de huisarts zelfs de politie gebeld en aan de vader gevraagd de praktijk te verlaten. Uit de geschetste omstandigheden kan niet worden afgeleid dat de huisarts de vader zonder respect heeft bejegend of heeft uitgescholden. Ook van het afleggen van valse verklaringen is niets gebleken, terwijl evenmin is komen vast te staan dat de huisarts onzorgvuldig naar vader heeft gehandeld.

Andere huisarts. Het door de huisarts aan de moeder van Nigel gedane verzoek om een andere huisarts voor hem te zoeken kan ook niet worden aangemerkt als onzorgvuldig handelen. Daarentegen heeft de huisarts juist getoond zijn verantwoordelijkheid te nemen door de moeder te wijzen op de gevolgen die de verstoorde verhouding tussen vader en de huisarts mogelijkerwijs zou kunnen hebben voor het bieden van goede medische zorg aan Nigel. Daarmee is ook dit klachtonderdeel ongegrond.

Ook na de scheiding zijn beide ouders met gezag beslissingsbevoegd en moet aan beiden om toestemming gevraagd worden voor een verwijzing of behandeling van hun minderjarige kinderen. Niet de verwijzer maar de specialist heeft toestemming nodig voor uitvoering van de behandeling.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01