“Ik wil best met de fiets komen baas, help je mee dan?”
Hoe zat het ook alweer ... Vanaf 2020 is er een nieuwe regeling voor de terbeschikkingstelling van de fiets. Deze regeling houdt in dat als u aan uw werknemer een fiets ter beschikking stelt, 7% van de nieuwwaarde van de fiets moet worden bijgeteld. U koopt dus een fiets en blijft eigenaar en de werknemer mag deze gebruiken. Maar is dat ook het voordeligste? Wat zijn de voor- en nadelen? Wij zetten het voor u op een rij.
Er valt heel wat te kiezen
Door de bomen het bos niet meer zien ... U kunt kiezen om als werkgever de fiets aan te schaffen, de werknemer al of niet een bijdrage te laten betalen of de werknemer zelf de fiets te laten aanschaffen en daar wel of niet in bij te dragen.
Een ‘Overzicht van mogelijkheden voor een fiets van de zaak’ vindt u op http://tipsenadvies.nl/download (TA 26.10.06).
Wat is dan de conclusie? De conclusie is dat het vergoeden of verstrekken van een fiets (eventueel met een bijdrage van de werknemer in de vorm van uitruil van brutoloon) als de werkgever nog vrije ruimte in de WKR heeft, fiscaal het meest aantrekkelijk blijft, ook in 2020.
Uitruil. Een uitruil betekent dat de werknemer richting de toekomst genoegen neemt met een lager brutoloon. In plaats van brutoloon (belast bij de werknemer) komt eenzelfde bedrag in de vrije ruimte van de WKR terecht. Eigenlijk wordt belast loon dus omgekat naar een belastingvrij voordeel.
Voorwaarden. Uitruil is alleen mogelijk onder de volgende voorwaarden:
- de uitruil moet doorwerken in beloningen die van het brutoloon afhankelijk zijn;
- de werknemer moet zich ervan bewust zijn dat een lager loon ook kan leiden tot een lagere uitkering wegens bijv. ziekte; en
- het loon mag niet lager worden dan het wettelijk minimumloon.
Wanneer is uitruil interessant?
De nieuwe regeling voor het ter beschikking stellen van de fiets is vooral interessant wanneer er geen vrije ruimte meer is. Op die manier hoeft er immers maar een klein gedeelte van de waarde van de fiets te worden belast.
Let op 1. Deze bijtelling is jaarlijks op basis van de nieuwaarde en dus na een paar jaar (als de fiets zijn beste tijd gehad heeft) niet meer zo aantrekkelijk. Let op 2. In het aangeboden overzicht is er geen rekening gehouden met kosten van zaken, zoals onderhoud, stalling en verzekering van de fiets tegen bijv. diefstal. Voor een nauwkeuriger beeld van de kosten doet u er goed aan om ook hiermee rekening te houden bij de terbeschikkingstelling van een fiets.
Tip. U doet er goed aan om al bij de introductie van de regeling af te spreken wat er moet gebeuren wanneer de werknemer vertrekt. Moet hij dan de fiets meenemen? Zo ja, hoe gaat u dan de prijs bepalen?
Let op. Als u de fiets tegen een prijs onder de marktwaarde meegeeft aan de werknemer, dan is dit een voordeel waar u loonheffingen over moet afdragen (tenzij u dit voordeel in de vrije ruimte kunt onderbrengen).