WONINGHUUR - 17.12.2019

Huurtoeslag voor voormalige recreatiewoningen?

Wellicht heeft u (of uw cliënt) ooit een of meerdere recreatiewoningen gekocht als investering of als ‘tweede huis’. Als u die woning(en) verhuurt voor permanente bewoning, dan is er nu een ontwikkeling gaande waar u alert op moet zijn.

Permanente bewoning

Recreatieparken omgeturnd. Diverse recreatieparken in het land zijn in de afgelopen jaren ‘omgezet’ naar een min of meer reguliere woonwijk. Reden daarvoor is onder meer een toenemende behoefte aan betaalbare woonruimte op korte termijn. Dit heeft weer te maken met tekorten op vooral de sociale woningmarkt en de daarmee gepaard gaande lange wachtlijsten.

Permanent bewoond. Op deze voormalige recreatieparken vindt dan ook op grote schaal permanente bewoning plaats, soms als tijdelijke oplossing, soms zonder dat duidelijk is waar het eindigt.

Dubbele bestemming. Ook komt het voor dat er een zogeheten ‘dubbelbestemming’ op een woning rust. Er is dan in het bestemmingsplan bepaald dat de woning zowel voor recreatief gebruik als voor permanente bewoning is bestemd.

Recht op huurtoeslag?

Intrekking door Belastingdienst. Omdat de doelgroep weinig geld heeft, is huurtoeslag een zeer welkome aanvulling om de huurprijs te kunnen betalen. Deze huurtoeslag wordt via een beschikking vastgesteld door de Belastingdienst/Toeslagen. In talloze gevallen heeft de Belastingdienst/Toeslagen in de afgelopen jaren echter besloten de toekenning van huurtoeslag in te trekken. Dit heeft verstrekkende consequenties gehad.

Gevolg: huurachterstand. Bewoners die onvoldoende bewust waren van hun mogelijkheden om bezwaar te maken, lieten het erbij zitten. In die gevallen had zo’n huurder vanzelfsprekend ineens onvoldoende middelen om de huur te blijven betalen en ontstond er een achterstand. Op enig moment was dan voor de verhuurder de maat vol en werd de huurovereenkomst opgezegd of ontbonden en volgde er (al dan niet gedwongen) ontruiming. Omdat de gewezen huurder dan uit beeld verdwijnt en vaak hoe dan ook weinig verhaal biedt, blijft de verhuurder achter met een schadepost aan gemiste huurinkomsten.

Intrekking onterecht? Helaas is het in een groot aantal gevallen te laat en is de huurder soms zelf noodgedwongen verhuisd, omdat de huurtoeslag werd ingetrokken. Terwijl achteraf bleek dat bewoners van hetzelfde voormalige recreatiepark hun procedure hadden gewonnen en de intrekking van de huurtoeslag dus onterecht was.

Verhuurder, wees betrokken

Voorkom flinke schadepost. Omdat het te ver gaat om alle juridische discussiepunten rondom huurtoeslag bij voormalige recreatiewoningen uit te werken, blijft het voorlopig bij dit advies: verhuurder, stelt u zich betrokken op bij uw huurder om bovenstaand scenario en de bijbehorende schade en kosten te voorkomen.

Overleg met huurder. Als u weet dat een huurder afhankelijk is van de huurtoeslag, ga dan bij de aanvang van de huur met hem in gesprek. Wijs hem op het recht om bezwaar te maken tegen intrekking van de huurtoeslag door de Belastingdienst en bied eventueel aan om daarbij te helpen. De juridische kosten voor zo’n bezwaarschriftprocedure zijn vaak lager dan de te verwachten huurachterstand en in ieder geval lager dan de kosten voor een ontbindings- en ontruimingsprocedure. Bovendien scheelt het ook gewoon een hoop stress.

Wijs uw huurder op het recht om bezwaar te maken tegen intrekking van de huurtoeslag door de Belastingdienst en bied eventueel aan om daarbij te helpen. De kosten voor zo’n procedure zijn vaak lager dan de te verwachten huurachterstand en in ieder geval lager dan de kosten voor een ontruimingsprocedure.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01