VERHUUR - 17.12.2019

De nieuwe Warmtewet, wat nu?

Bent u verhuurder en levert u warmte aan uw huurder(s), dan valt u sinds 1 juli 2019 niet meer onder de Warmtewet. Wat betekent dit voor u als verhuurder en wat kunt u doen? We zetten het in dit artikel voor u op een rij.

De nieuwe Warmtewet

Uitgesloten. Zoals u wellicht al heeft gelezen, is per 1 juli 2019 de nieuwe Warmtewet in werking getreden. De belangrijkste wijziging is dat verhuurders die warmte leveren aan hun huurders niet meer onder de Warmtewet vallen.

Ook VvE’s. Dit geldt ook voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) die warmte leveren aan de bewoners van hun appartementencomplex.

Warmtekosten

Servicekostenregeling. Deze wijziging heeft als gevolg dat voor de warmteafrekening de servicekostenregeling weer van toepassing is. Let op. Als verhuurder mag u alleen de werkelijke verbruikskosten in rekening brengen.

In de huurprijs verdisconteren. Kosten voor onderhoud en afschrijving vallen daar, volgens de huurcommissie en de kantonrechter, niet onder. Deze kosten zullen opnieuw onderdeel moeten worden van de huurprijs.

Wat met bestaande overeenkomsten?

Blijven geldig. De warmteleveringsovereenkomsten die met huurders zijn gesloten op basis van de Warmtewet, blijven gelden.

Tegengestelde belangen. De Warmtewet biedt huurders diverse rechten, zoals maximumprijzen en een compensatieregeling. Huurders zullen daarom de bestaande warmteleveringsovereenkomst niet willen wijzigen. Verhuurders daarentegen zullen dit, vanwege de verplichtingen die voortvloeien uit de Warmtewet, juist wel willen.

Wat kunt u doen als verhuurder?

Overeenkomst beëindigen? Kijk in uw warmteleveringsovereenkomst of in de daarop van toepassing zijnde algemene voorwaarden of er een opzeggingsbepaling is opgenomen. Is dat het geval, dan kunt u op basis daarvan de overeenkomst beëindigen.

Overeenkomst wijzigen? Is er geen opzeggingsbepaling in de overeenkomst of de daarbij behorende algemene voorwaarden opgenomen, dan kunt u in overleg treden met uw huurder(s) om de eerder gemaakte afspraken over de toepassing van de Warmtewet te wijzigen. Meer informatie vindt u o.a. op https://www.aedes.nl

Overeenkomst toch opzeggen. Wil uw huurder daar niet aan meewerken, dan zijn er meestal nog andere mogelijkheden om de warmteleveringsovereenkomst te beëindigen. Let op. Daarbij moet u rekening houden met de regels die gelden voor het opzeggen van een overeenkomst. Zo moet er sprake zijn van dringende redenen en geldt er een opzegtermijn.

Advies inwinnen. Is er geen opzeggingsbepaling opgenomen in uw warmteleveringsovereenkomst of de algemene voorwaarden en wil uw huurder niet meewerken aan het wijzigen van de overeenkomst, vraag dan om juridisch advies.

Toch onder de Warmtewet. Het is nog steeds mogelijk om met uw huurder een warmteleveringsovereenkomst te sluiten waarop de Warmtewet aanvullend van toepassing is. Wel gelden er dan ook de verplichtingen uit de Warmtewet voor u als verhuurder, zoals maximumprijzen en een compensatieregeling.

Als er in uw bestaande warmteleveringsovereenkomst of in de algemene voorwaarden een opzeggingsbepaling is opgenomen, kunt u de overeenkomst beëindigen. Treed anders in overleg met uw huurder(s) over wijziging van de eerder gemaakte afspraken over de toepassing van de Warmtewet.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01