Controleer uw uitzendbureau
Misstanden. Binnen de uitzendbranche hebben zich de laatste jaren diverse misstanden voorgedaan. Onderbetaling, slechte arbeidsomstandigheden en fraude zijn helaas bij bepaalde uitzendbureaus eerder regel dan uitzondering. Hoe zorgt u ervoor dat u met de juiste partner in zee gaat?
Verantwoordelijkheid opdrachtgever
Bonafide uitzendbureau? Om deze misstanden aan te pakken, heeft de overheid u als opdrachtgever een grotere verantwoordelijkheid gegeven. Zo moet u tegenwoordig controleren of u te maken heeft met een bonafide uitzendbureau.
Waadi-check. Dit doet u allereerst door de inschrijving van het uitzendbureau bij de Kamer van Koophandel na te gaan. Klopt deze? Staat erbij dat zij arbeidskrachten mogen uitlenen? Dit noemt men een ‘Waadi-check’. Let op. Doet u dit niet, dan kan de Inspectie SZW u hiervoor een boete opleggen van € 8.000 tot maximaal € 32.000.
Identiteit uitzendkrachten
Checken. Hiermee bent u er nog niet. Zo bent u als inlener ook verplicht om uw uitzendkracht te identificeren. In tegenstelling tot bij uw reguliere werknemers mag u echter geen kopie van het identiteitsbewijs opslaan in uw loonadministratie. Tip. Leg wel schriftelijk vast dat u de identiteit van de uitzendkracht heeft gecheckt.
Gegevens. U registreert de uitzendkracht door de volgende gegevens van het identiteitsbewijs (geen rijbewijs) over te nemen in uw administratie:
- de naam, het adres en de woonplaats van de uitzendkracht;
- de geboortedatum;
- het burgerservicenummer;
- de nationaliteit;
- het soort identiteitsbewijs, het nummer en de geldigheidsduur;
- als dit van toepassing is, de aanwezigheid van een A1-verklaring, verblijfsvergunning, tewerkstellingsvergunning of notificatie, inclusief nummer en geldigheidsduur;
- de naam, het adres en de vestigingsplaats van het uitzendbureau;
- een specificatie van de gewerkte uren.
Buiten de EER. Als u te maken heeft met een uitzendkracht met een nationaliteit van een land buiten de Europese Economische Ruimte, dan moet u wel vijf jaar lang een kopie van het identiteitsbewijs bewaren. Let op. Ook moet u nagaan of deze persoon überhaupt gerechtigd is om in Nederland te werken.
Aandachtspunten
Checklist. Verder is het raadzaam om het uitzendbureau nog op andere punten te checken. Denk bijv. aan juiste facturatie, geen betalingen onder het minimumloon en de certificering door de Stichting Normering Arbeid. Tip. Een volledige checklist voor het eerlijk zakendoen met uitzendbureaus vindt u op de website van de Inspectie SZW ( https://www.inspectie-checklist.nl ).
G-rekening. Verklein ook het risico op inlenersaansprakelijkheid. Dit doet u door enkel betalingen te doen op de g-rekening van uw uitzendbureau. Als het uitzendbureau SNA-gecertificeerd is en u 20% van het factuurbedrag (als er geen btw is verschuldigd) op de g-rekening stort, zit u goed.