COMPUTER - MOBIEL - 20.12.2019

Behandel uw laptop met zorg

Uw laptop is bedoeld om mee te nemen en op verschillende plaatsen te gebruiken. Maar zo raakt hij ook sneller beschadigd dan een desktopcomputer. Welke fouten moet u zeker vermijden?

U kunt een laptop beschadigen door hem te laten vallen of door er vloeistof op te morsen, maar meestal is het niet door zo’n dramatisch ongeluk dat uw laptop het begeeft. U kunt ook dingen verkeerd doen die op het eerste gezicht niet zo erg lijken.

U laat uw laptop te warm worden

Een laptop die intensief gebruikt wordt, kan heel heet worden. Meestal heeft deze een ventilator of een ander vorm van koeling, zoals luchtgaten. Zorg dat deze koeling volledig vrij blijft. Let dus op als u de laptop op een deken, kussen of andere niet-vlakke ondergrond gebruikt. Bij oververhitting zullen sommige laptops zichzelf automatisch uitschakelen, maar anderen zullen zonder enig alarmsignaal zichzelf langzaam kapot ‘bakken’. Grote temperatuurwisselingen moeten sowieso vermeden worden. Als u uit de hele koude buitenlucht komt, kunt u uw laptop het beste eerst op kamertemperatuur laten komen, voordat u deze gaat gebruiken.

U beweegt te heftig met uw laptop

De meeste laptops hebben een solid state drive (SSD), die geen bewegende onderdelen meer heeft. Deze schijf is dus ongevoelig voor bruuske of harde bewegingen. Maar sommige laptops (of oudere modellen) hebben nog wel een klassieke harde schijf voor opslagruimte. Deze kan wel beschadigd raken als de bewegende lees-/schrijfkop stevig in aanraking komt met de ronddraaiende schijf. Verplaats een laptop dus altijd voorzichtig, zeker als er een programma intensief naar uw harde schrijf aan het schrijven is. Als uw laptop nog een cd-houder heeft, kunt u daar beter geen cd in laten zitten als u deze niet gebruikt. Als u wat te heftig met uw laptop beweegt, kan een loszittende cd uw cd-speler beschadigen.

U houdt uw laptop niet goed vast

De snelste manier om uw laptop fysiek te beschadigen is door hem vast te pakken en op te tillen aan het scherm. De scharnieren zijn immers niet geschikt voor een dergelijke belasting. Bovendien kunt u zo ook het scherm beschadigen. Als uw laptop gesloten is, kunt u deze het beste vasthouden aan de voorkant of de achterkant. Als uw laptop openstaat, kunt u deze het beste vasthouden met beide handen aan de linker- en rechterkant. Zeker een zwaardere laptop kunt u beter niet met één hand aan één kant vasthouden: zo kan de onderkant vervormd raken. Zorg er ook voor dat de voedingsadapter niet in de lucht hangt, wanneer de stroomkabel in het stopcontact zit. Dit oefent te veel druk uit op de voedingsaansluiting en kan deze beschadigen.

U stopt uw laptop niet veilig weg

Om uw laptop tijdens het verplaatsen te beschermen kunt u deze het beste in een beschermhoes of in een rugzak met een afgeschermde ruimte doen. U plaatst natuurlijk geen zware spullen op uw laptop of legt er geen stapel papieren op zodat anderen in de verleiding komen om er nog meer op te stapelen. Dan kan het scherm tegen uw toetsenbord drukken, zodat u daarin lichte afdrukken van uw toetsen begint te zien. Meestal wordt een nieuwe laptop geleverd met een dun laagje schuim of plastic tussen scherm en toetsenbord, om beide mooi van elkaar gescheiden te houden. U kunt dat bewaren en er telkens weer tussen stoppen als u de laptop sluit.

Voorkom beschadiging van uw laptop door erop te letten dat u de koeling niet blokkeert, door bruuske bewegingen te mijden en door deze veilig vast te pakken en op te bergen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01