BOER EN BEDRIJF - 14.11.2019

Stimulering sanering asbestdaken interessant voor u?

Heeft u een asbestdak en wilt u dat laten verwijderen? De overheid wil komend jaar de vrijwillige sanering van asbestdaken gaan stimuleren. Is dit nu interessant voor u?

Sanering

Vrijwillige sanering nodig. Asbest is gevaarlijk voor mens en milieu. Dit geldt zeker voor oude asbestdaken die steeds verder verweren. Nu het asbestverbod van tafel is, wil de staatssecretaris dat particulieren en bedrijven asbestdaken op vrijwillige basis saneren.

Extra belang sanering. De staatssecretaris geeft ook aan dat verzekeraars asbestdaken steeds vaker uitsluiten. Dit heeft tot gevolg dat banken terughoudend zijn in het verder financieren van bedrijven als er sprake is van een onverzekerd asbestdak. Dit geldt ook bij het verstrekken van hypotheken.

Overleg andere partijen. Om vrijwillige asbestsanering te stimuleren en faciliteren, heeft de staatssecretaris een zestal categorieën van maatregelen aangekondigd. Deze maatregelen worden in overleg met o.a. provincies, gemeenten, betrokkenen uit de bouw- en asbestsector en andere maatschappelijke partijen opgesteld.

Categorieën van maatregelen

De hiernavolgende categorieën van maatregelen zijn voorgesteld.

Communicatie en vergroten bewustzijn. Het is de bedoeling dat particulieren, bedrijven en overheden (o.a. gemeente en provincie) het nut en de noodzaak van de sanering van asbestdaken beter inzien. Bent u hiervan overtuigd? Dan zult u eerder stappen ondernemen voor sanering.

Het fonds. De bedoeling is dat u vanuit dit fonds, onder voorwaarden, een lening kunt krijgen om vrijwillige asbestsanering mogelijk te maken. Voor deze lening zullen waarschijnlijk gunstige voorwaarden gelden, zoals bijv. een lage rente. De opzet is dat er t/m 2028 leningen vanuit dit fonds worden verstrekt.

Ontzorgen van asbesteigenaren. Hier ligt een rol voor de gemeenten om asbestsanering te stimuleren. Dit kan bijv. door informatieverstrekking of door ondersteuning van collectieve sanering van asbestdaken. Ook kan uw gemeente ‘ervencoaches’ inzetten die u kunnen adviseren over asbestsanering.

Meekoppelkansen. U kunt het verwijderen van asbestdaken wellicht ook koppelen aan bijv. de aanleg van zonnepanelen of het toepassen van dakisolatie. Ook hiermee wil de overheid asbestsanering versnellen.

Monitoring. Hiermee wil de overheid de stand van zaken t.a.v. sanering goed volgen. Indien nodig kan de overheid haar beleid aanpassen.

Vereenvoudiging saneringen. Indien de regelgeving rondom asbestsanering kan worden versoepeld, kunnen voor u de kosten van sanering mogelijk worden beperkt.

Minder draagkrachtige eigenaren. Bovenop de bovengenoemde maatregelen wil de staatssecretaris onderzoeken of asbestsanering door minder draagkrachtige eigenaren kan worden gestimuleerd. Mogelijk dat hiervoor een reeds beschikbaar budget (€ 5 miljoen) kan worden ingezet.

2020. De komende tijd worden de maatregelen verder uitgewerkt. Het is de bedoeling dat in 2020 de uitvoering start en u wellicht gebruik kunt maken van bepaalde maatregelen.

Wilt u op niet al te lange termijn uw asbestdak saneren, houd dan de ontwikkelingen t.a.v. deze maatregelen in de gaten. Met name de lening vanuit het fonds, lagere kosten voor sanering en het ontzorgen door de gemeente kunnen interessant voor u zijn.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01