ONTSPANNING - BOEKEN - 21.11.2019

Hoe vindt u het betere boek?

U leest graag? Hoe kunnen websites en apps u helpen om boeken te vinden die u (waarschijnlijk) met plezier zult gaan lezen?

Websites voor lezers

Een aantal websites legt zich volledig toe op ‘sociaal lezen’. Ze bieden lezers de mogelijkheid om samen leeservaringen uit te wisselen of een boekenclub rond een bepaald boek of een schrijver op te richten.

De bekendste site is Goodreads ( https://www.goodreads.com ), met meer dan 90 miljoen leden. Als u daar een account aanmaakt, dan kunt u bijhouden welke boeken u al gelezen heeft, deze bespreken en een waardering geven. U kunt ook andere lezers of uw lievelingsschrijver volgen. Als u van bepaalde boeken houdt, stelt Goodreads u andere, gelijkaardige boeken voor. U krijgt ook aanbevelingen van de beste boeken in verschillende genres of u kunt lid worden van een online leesgroep die in een bepaald genre geïnteresseerd is.

Bent u een Reddit -gebruiker, dan is https://www.reddit.com/r/books een populaire discussiegroep voor boekenliefhebbers. U kunt er bijv. vragen welke boeken er aanbevolen worden rond een bepaald onderwerp of van een bepaalde schrijver. Amazon Book Review ( https://www.amazonbookreview.com ) biedt onder meer besprekingen, een nieuwsbrief en een podcast.

Apps voor lezers

Er is ook een aantal apps waarmee u leestips kunt uitwisselen. Goodreads heeft zijn eigen gratis app (voor iOS en Android), waarin u alles kunt wat ook op de website kan. In de gratis app Bookself (voor iOS en Android) kunt u uw eigen leeslijst samenstellen en delen met andere gebruikers, lezen wat anderen vonden van uw boekenkeuze en aanbevelingen krijgen voor andere, gelijkaardige boeken.

Met de gratis app Bookship (voor iOS en Android) kunt u uw eigen online boekenclub oprichten, anderen uitnodigen om lid te worden en foto’s van een pagina uitwisselen om te wijzen op een mooi stuk tekst of een interessante quote. U kunt ook gratis e-boeken lezen, afkomstig uit o.a. Project Gutenberg ( https://www.gutenberg.org ) en Standard eBooks ( https://standardebooks.org ).

Tip.  Een app als Goodreads is ook handig als u in de (online) boekhandel twijfelt over een aankoop. U kunt meteen het boek opzoeken en zien wat anderen ervan vonden.

Nederlandstalige boeken?

Het nadeel van deze websites en apps is natuurlijk dat ze in de eerste plaats voor Engelstalige boeken bedoeld zijn. Op Goodreads kunt u wel boeken terugvinden op basis van hun Nederlandstalige titel, maar besprekingen zijn slechts af en toe ook in het Nederlands. Als u vooral non-fictie of vertaalde literatuur leest, dan verschijnen er veel boeken uit die categorie toch ook in het Engels. Tip.  Goodreads vindt dan mogelijk automatisch de Engelstalige titel voor u. Als u bijv. zoekt op Sapiens: een kleine geschiedenis van de mensheid , dan toont Goodreads u de vele besprekingen voor Sapiens: A Brief History of Humankind .

Er zijn ook Nederlandstalige boekensites en community’s. Kijk voor een overzicht op Boek.nl ( http://www.boek.nl/boekweb/sites.php?c=15&l=9 ). Een leuke site die in dat overzicht ontbreekt, is nog LangZullenWeLezen ( https://www.langzullenwelezen.be ). Deze site heeft weliswaar niet het enorme aanbod boeken en besprekingen van de Engelstalige sites.

Gebruik een boekencommunity als Goodreads om aanbevelingen te krijgen op basis van wat u graag leest en om leeservaringen en leestips met anderen uit te wisselen. Als u in de boekhandel twijfelt over een boek, is de app Goodreads ook handig om even de reviews en scores op te zoeken.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01