Bestelauto voor de verhuur, bijtelling voor het personeel!
Ter beschikking stellen Bij elke bijtellingsdiscussie wordt erop gehamerd: houd de bewijslast in de gaten! De inspecteur is trouwens het eerst aan de beurt, deze moet aannemelijk maken dat een auto aan iemand ter beschikking is gesteld. Dit is uitgemaakt in het standaardarrest van 29 mei 2015 (ecli:nl:hr:2015:1360) . In deze zaak ging het om de bijtelling voor een tweetal auto’s van een hotel op een waddeneiland. Door te wijzen op deze bewijslastverdeling kwam de bijtelling voor het personeel van dit hotel te vervallen. Dat wil echter niet zeggen dat het in alle gevallen lukt met deze stelling. Zo blijkt ook in een nieuwe zaak (ecli:nl:ghshe:2019:1877) , waar bij het personeel van een tankstation het privégebruik van een bestelauto gewoon bijgeteld mocht worden. Het gaat daarbij om een Transporter die normaal verhuurd wordt aan de klanten van het tankstation. Het personeel mag de bestelauto gebruiken, maar niet privé. Elke avond levert men - meestal - trouw de sleutel van deze bestelauto in bij een collega. De werkgever denkt goede redenen te hebben om geen bijtelling in te houden. Hij wijst de inspecteur fijntjes op zijn bewijslast. Helaas voor de werkgever geeft de rechter in hoger beroep aan dat de inspecteur is geslaagd in zijn bewijslast. Gevolg is dat de bewijslast verschuift, nu moet de andere partij bewijzen dat men jaarlijks niet boven de 500 privékilometers komt. Hierin slagen ze niet. Gevolg: ook voor de voor de verhuur bedoelde bestelauto moet een bijtelling worden betaald.
Stappenplan
Hoe werkt het in de praktijk? Gebruik het hiernavolgende stappenplan.
- Is de auto ter beschikking gesteld? De Hoge Raad geeft hiervan in het standaardarrest een omschrijving. Er is volgens de Hoge Raad geen sprake van een terbeschikkingstelling in een geval waarin een of meer werknemers de auto slechts besturen ter uitvoering van bepaalde opdrachten van de werkgever of een met deze verbonden lichaam om in diens belang personen of goederen te vervoeren, zodat de feitelijke beschikkingsmacht over de auto bij de werkgever of een met deze verbonden lichaam blijft berusten.
- Valt deze auto onder de bijtelling? De bijtelling geldt voor personenauto’s en bestelauto’s met uitzondering van een bestelauto met een gecontroleerd schriftelijk verbod en een bestelauto die (nagenoeg) uitsluitend geschikt is voor goederenvervoer. Dit was in deze zaak geen discussie.
- Voldoet men aan de (zware maar vrije) bewijslast dat men per kalenderjaar niet boven de 500 privékilometers komt?
Verbod Waarom gaf de rechter in dit geval de inspecteur gelijk? Omdat de rechter uit de verklaring van de sleutelbeheerder afleidt dat de werknemers vrijelijk over de bestelauto kunnen beschikken. De bedrijfsleider verklaarde namelijk het volgende: “De sleutels van de auto’s stonden onder mijn beheer. Als iemand de auto’s nodig had, kon de sleutel bij mij opgehaald worden en na gebruik weer bij mij worden afgeleverd.” Kortom: iedereen kon volgens de rechter de bestelauto - mits niet verhuurd - naar believen ophalen.
Daarnaast was er geen schriftelijk verbod op het privégebruik en de werkgever kon bovendien niet laten zien dat het verbod werd gecontroleerd.
bz-advies
Voorkom dat de inspecteur aannemelijk kan maken dat de (bestel)auto ter beschikking is gesteld. Door privégebruik schriftelijk te verbieden, goed sleutelbeheer en goed toezicht toe te passen, wordt dit voor de inspecteur al moeilijker.
Conclusie en tips
Wilt u het de inspecteur moeilijker maken om te stellen dat een auto ter beschikking is gesteld? Zorg dan voor een goed sleutelbeheer, een schriftelijk verbod op het privégebruik en een goed toezicht op het privégebruik. Houd er daarbij rekening mee dat de inspecteur een controle alleen als controle ziet als u er een paraaf op zet.