DIRECTEUR-GROOTAANDEELHOUDER - 28.11.2019

Belastingaanslag winst op aandelenverkoop te laat?

De Belastingdienst wilde een belastingaanslag over de belaste winst op een aandelenverkoop (winst uit aanmerkelijk belang) van een dga alsnog innen. De dga voerde aan dat de navorderingstermijn hiervoor verlopen was. Wat nu?

Opname in rekening-courant. Veel dga’s hebben een rekening-courant (rc) met de BV. Als het rc-saldo niet meer terugbetaald kan worden, kan de Belastingdienst de rc-opname aanmerken als uitdeling en niet als een lening. Deze uitdeling wordt dan als dividend belast. Daarvoor gelden uiteraard wel termijnen. Die termijnen gelden ook voor navordering. De termijn (behoudens eventuele verlengingen, bijv. bij verleend uitstel) voor navordering is vijf jaar. Is die tijd voorbij, dan kan er niet meer nagevorderd worden.

Business Class. Enige tijd geleden ontstond er veel rumoer toen in een tv-programma een fiscalist betoogde dat ook op de balans opgenomen rc-roodstanden die eigenlijk een uitdeling waren geweest, na verloop van vijf jaar niet meer navorderbaar waren. Dan had de Belastingdienst maar beter moeten opletten! Een roodstand jarenlang als lening presenteren om na de navorderingsperiode aan te komen zetten met dit verhaal, de Belastingdienst was not amused.

Wat speelde er onlangs bij de rechter?

Verkoopwinst aandelen. Bij Rechtbank Noord-Holland (ECLI:NL:RBNHO:2019:8824) speelde onlangs een zaak waarbij een dga na de verkoop van zijn aandelen niet de volledige aanmerkelijkbelangwinst (box 2) had aangegeven. Een gedeelte van deze winst had hij naar eigen zeggen namelijk al eerder genoten als dividend in de vorm van - u raadt het al - opnamen in rekening-courant. En deze zouden door tijdsverloop niet meer nagevorderd kunnen worden.

Rc-opnamen geen dividenduitkeringen. De rechtbank ging in dit verhaal niet mee. De opnamen in rekening-courant waren volgens de rechter namelijk geen dividenduitkeringen. Weliswaar hadden er in 2008 en in 2011 grote opnamen in rc plaatsgevonden, maar voor de rest was er een heel normaal rc-verloop: relatief kleine opnamen en kleine stortingen. Ook in de onderlinge verhouding tussen de beide aandeelhouders waren de bedragen als opnamen in rc geboekt en niet als dividend. Dan had immers ook de andere aandeelhouder een dividend moeten ontvangen.

Terugbetalingsverplichting. Ten slotte wees de rechtbank op een opmerking van de dga richting zijn adviseur dat hij ‘met diverse stortingen zijn schulden bij de BV had afgelost’. De dga was zich er dus goed van bewust dat hij een terugbetalingsverplichting had. Een verplichting die - behoudens heel bijzondere gevallen - niet bestaat als er een dividend is uitgekeerd. De Belastingdienst werd dan ook door de rechter in het gelijk gesteld. De navorderingsaanslag bleef dus volledig in stand.

Goed regelen

Geldleningsovereenkomst. Het is moeilijk om opnamen in rc aan te merken als niet-navorderbaar dividend. U zult in dat geval namelijk een uiterst strijdbare inspecteur op uw pad vinden. Regel een geldleningsovereenkomst met zakelijke voorwaarden met de BV, waarin een zakelijke rente is opgenomen. Mocht er twijfel over kunnen bestaan dat u niet voldoende kredietwaardig bent, regel dan ook zekerheden aan de BV, zoals een eerste recht van hypotheek op onroerend goed of een pandrecht op een beleggingsportefeuille.

Model ‘Geldleningsovereenkomst tussen BV en dga’ (BT 24.19.02)

Bewaak dat u als dga enkel gelden bij de BV opneemt waarvan zeker is dat deze op termijn kunnen worden terugbetaald. Regel een geldleningsovereenkomst met zakelijke voorwaarden met de BV. Om twijfel weg te nemen over onvoldoende kredietwaardigheid, kunt u ook de verlening van zekerheden aan de BV regelen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01