Adverteren op sociale media, wat zijn de regels?
Ongebruikelijk. De zorgsector is voor een groot gedeelte een gereguleerde markt. De tarieven staan vaak vast, cao’s bepalen de personeelskosten, enz. De doelgroep is zowel zakelijk (bijv. een gemeente voor de Wlz en Wmo 2015) als particulier. Nu praktijken steeds groter worden, voelen steeds meer (para)medici de behoefte om hun praktijk ‘in de markt’ te zetten. Waar moeten zij dan op letten?
Wat zijn de regels? Voor advertenties op sociale media geldt er een speciale reclamecode: de Reclamecode Social Media & Influencer Marketing (RSM). Het gaat hierbij om reclame op sociale media zoals Facebook, Instagram, Pinterest en LinkedIn of producten en diensten die gepromoot worden door ‘influencers’. Dit zijn invloedrijke mensen die uw doelgroep beïnvloeden via bijv. YouTube en Twitter.
Waarop letten?
Advertentie. Uit de RSM blijkt dat reclame maken via sociale media alleen mag als duidelijk herkenbaar is dat het om reclame gaat. Als bijv. een influencer een product of dienst promoot en hiervoor betaald krijgt (in geld of in natura), moet dit ook duidelijk in of bij de advertentie aangegeven worden.
Manipulatieverbod. Het is verboden om met advertenties de gemiddelde cliënt/consument te misleiden en u mag als adverteerder geen valse identiteiten aanmaken. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar de verleiding is groot om met een valse naam een socialemedia-account aan te maken en dan uw eigen product of dienst te promoten.
Kinderen. Bij het maken van reclame op sociale media is het niet toegestaan om kinderen jonger dan twaalf jaar te stimuleren om reclame te maken voor producten of diensten op sociale media.
Let op, dit is een advertentie
Uit uw socialemediabericht moet dus blijken dat het om een advertentie gaat. Hoe doet u dat?
Videoadvertenties. Een influencer kan bij zijn video (vlog) een tekst plaatsen zoals: “Ik heb deze producten gekregen van …” of “Deze video bevat een betaalde samenwerking met …”. Let op. De RSM geeft expliciet aan dat de tekst “Deze video bevat reclame voor …” niet verborgen mag zitten achter de knop ‘Meer weergeven’. Deze tekst moet direct zichtbaar zijn bij het bekijken van de video.
Reclame in afbeeldingen. Advertenties in afbeeldingvorm kunnen worden voorzien van hashtags onder of in de foto. Tip. ‘#ad’ ligt het meest voor de hand, maar de RSM noemt ook: ‘#adv’, ‘#collab’ en ‘#partner(ship)’. Ook de tekst “In samenwerking met …” onder de afbeelding volstaat. Let op. Bovenstaande geldt ook voor content die slechts voor een beperkte tijd zichtbaar is, zoals Instagram Stories (foto’s en video’s als verhaal die één dag zichtbaar zijn).
Download de Nederlandse Reclame Code (2019) van http://tipsenadvies-medicus.nl/download (MD 12.15.05).
Is content marketing ook reclame?
Content marketing is het delen van kennis door artikelen of video’s, e.d. te plaatsen. Ook dat is eigenlijk een vorm van reclame, want u laat zien dat u verstand van zaken heeft. U promoot echter niet direct uw product, dienst of praktijk. De RSM is dan ook niet van toepassing.