ARBEIDSOVEREENKOMST - 26.08.2019

Zijn er vereisten aan een arbeidsovereenkomst?

Wegens drukte is een nieuwe medewerker alvast begonnen met werken. Het opstellen van de schriftelijke arbeidsovereenkomst komt volgende week wel als het rustiger is … Is dat verstandig of kan dit tot problemen leiden? Wat moet u zeker op papier zetten?

Welke eisen stelt de wet?

Vormvrij. In principe is de vorm van een arbeidsovereenkomst vrij. Net als iedere andere overeenkomst komt een arbeidsovereenkomst tot stand door aanvaarding van het aanbod. Ook als de afspraken niet op papier staan, kan er dus sprake zijn van een rechtsgeldige arbeidsovereenkomst.

Soms wel schriftelijk. Een mondelinge arbeidsovereenkomst is dus gewoon geldig, maar sommige afspraken zijn alleen rechtsgeldig als ze op papier staan. Denk bijv. aan de proeftijd, het concurrentiebeding, wachtdagen bij ziekte en de bevoegdheid tot tussentijdse opzegging van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Kortom: allemaal bedingen die voor de werknemer nadelig zijn. Als zo’n beding niet op papier staat, geldt het niet.

Informatieplicht werkgever. Al hoeft de arbeidsovereenkomst niet per se op papier te staan, de werknemer moet wel weten waar hij aan toe is. Daarom moet de werkgever in ieder geval een aantal gegevens schriftelijk verstrekken, zoals:

  • naam en woonplaats van de partijen;
  • de gebruikelijke arbeidsduur per dag of week;
  • de functie of de aard van de arbeid;
  • het loon en de termijn van uitbetaling;
  • of er een cao van toepassing is;
  • voor overige zaken zie artikel 7:655 BW.

Download de wettekst van art. 7:655 BW van http://tipsenadvies-administrateur.nl/download (FM 03.05.08).

Tip. Check of de cao de werkgever verplicht een arbeidsovereenkomst schriftelijk vast te leggen.

Zo kan het dan gaan ...

Proeftijd. Erika was blij met haar nieuwe baan bij Dirx Advies (DA) en ze kon direct al beginnen, de afspraken konden dan wel later op papier gezet worden. Binnen enkele dagen werd echter al duidelijk dat Erika geen goede keus was en DA besloot haar nog binnen de proeftijd te laten gaan. Helaas was de proeftijd wel besproken, maar niet op papier gezet. Erika ging niet akkoord met het ontslag en bleef rustig in dienst.

Bewijslast. Als het tot een ontslag komt, ontstaat er vaak discussie over wat er precies besproken is en wat er uiteindelijk is afgesproken. Het is dan aan de werkgever om aan te tonen wat er precies is afgesproken en dat is lastig, vaak zelfs onmogelijk. Tip. Zorg dat een proeftijd altijd op papier staat, want als u merkt dat de medewerker slecht presteert, is het niet vanzelfsprekend alsnog zo’n beding op papier te zetten.

Hoe te bewaren?

Digitaal. Een schriftelijk exemplaar van de arbeidsovereenkomst zorgt ervoor dat u altijd kunt bewijzen wat er is afgesproken. Moet dat echt op papier? Met de moderne techniek is digitaal bewaren immers wel zo handig. Tip. Houd bij de opslag rekening met de vereisten die de AVG stelt. Dat geldt overigens niet alleen voor digitale stukken, maar ook voor ‘fysieke’ stukken.

Sterk bewijs. Als u bewijs moet leveren in een gerechtelijke procedure is een door beide partijen ondertekende papieren overeenkomst dwingend bewijs waar de rechter niet aan voorbij kan gaan. Digitale kopieën hebben echter vrije bewijskracht, waar de rechter rekening mee kan houden.

Elektronisch ondertekend? Een elektronische handtekening is rechtsgeldig, maar niet altijd mogelijk. De werkgever moet dan aantonen dat het deze persoon is die zijn akkoord heeft gegeven voor de afspraken.

Een mondelinge arbeidsovereenkomst is rechtsgeldig, maar enkele belangrijke bedingen, zoals het proeftijd- en concurrentiebeding zijn alleen rechtsgeldig als ze op papier staan. Het naderhand opstellen van een schriftelijke arbeidsovereenkomst mag, maar kan leiden tot problemen rond bewijslast.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01