Tweedehands zonnepanelen, een koopje?
Praktische vragen
- Welke kleur hebben de zonnepanelen?
- Hoe is het frame?
- Welk formaat (1 x 1,6 m of een ander formaat)?
- Wat is het vermogen? Nieuwe zonnepanelen leveren 265 tot 325 Wp (wattpiek), oude panelen vaak minder. Tip. Een gemiddeld huishouden verbruikt 3.000 kWh per jaar. Goed om te weten in verband met de prijs van ‘oude’ zonnepanelen met 150 Wp.
- Zijn de zonnepanelen nog aangesloten en is bijgehouden hoeveel stroom de panelen de afgelopen periode hebben opgewekt?
- Hoe oud zijn de zonnepanelen en waarom doet de verkoper ze weg?
- Zitten er vlekken op de panelen? Vlekken betekenen vaak dat de lagen onder het glas loslaten (‘delaminatie’). Let op. Adviseer dan om de zonnepanelen niet te kopen.
Wat zijn goede adviezen?
Wie gaat dat doen? Een installateur zal niet snel tweedehands systemen installeren. Stel, uw cliënt wil gebruikte zonnepanelen aanschaffen. Wat zijn dan goede adviezen?
- Onderzoek eerst of er iemand is die de zonnepanelen kan installeren.
- Voer alleen zelf het elektrawerk en de installatie van de zonnepanelen uit als u daar verstand van heeft.
- Ga niet zomaar, en zeker niet zonder zekering, op een dak staan.
- Houd er rekening mee dat een installateur geen garantie zal geven op de omvormer en de zonnepanelen. De installateur zal alleen garantie geven op een correcte installatie. Neem dat mee in de prijsonderhandelingen met de installateur.
- Vraag ook meerdere offertes voor een nieuw systeem. Zo kan er een goede vergelijking gemaakt worden tussen de kosten en de kwaliteit van nieuwe en tweedehands zonnepanelen.
- Wijs uw cliënt erop dat hij als particulier de btw over de aanschafprijs van nieuwe zonnepanelen kan terugvragen. Dan is het de vraag of tweedehands nog wel zo voordelig is.
Garantie tot de voordeur?
Verkoper aanspreken? Wil uw cliënt zonnepanelen kopen via Marktplaats? Wijs hem er dan op dat hij in principe geen garantie heeft. Soms kan de verkoper wel aangesproken worden op wanprestatie of dwaling. Of dan kan, hangt af van het antwoord op de hiernavolgende vragen.
- Wat mocht de koper verwachten van de zonnepanelen en is daarvan bewijs voorhanden?
- Heeft de koper goed onderzoek gedaan en/of heeft de verkoper hem verkeerd ingelicht?
Procedure opstarten? Als deze vragen positief kunnen worden beantwoord, heeft het zin de verkoper aan te spreken op grond van wanprestatie of dwaling. Tip. Adviseer uw cliënt de gegevens van de verkoper en de ontvangen informatie over de zonnepanelen goed te bewaren. Adviseer hem eerst de verkoper in gebreke te stellen en in overleg te gaan. Pas daarna kan beoordeeld worden of het zin heeft een procedure op te starten. Een kosten-batenanalyse is daarbij verstandig. Let op. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Dan schuilt er waarschijnlijk een addertje onder het gras. Goedkoop is soms duurkoop, ook bij zonnepanelen.