BELEGGEN - 26.08.2019

Omgaan met geopolitieke risico’s in een beleggingsportefeuille

Er zijn altijd wel onzekerheden die de voorpagina’s van de kranten beheersen. Handelsoorlogen, gekrakeel binnen de EU, de VS versus Iran, etcetera. Moeten beleggers hun beslissingen laten afhangen van dit soort risicofactoren?

Korte termijn

Sinds mensenheugenis een factor op de beurzen, maar vooral de laatste drie jaar volgen ze elkaar in rap tempo op: geopolitieke onderwerpen. Voorbeelden te over, van Brexit, het Midden-Oosten en Italië tot het zich alsmaar voortslepende handelsconflict tussen de VS en China. De impact op financiële markten blijft veelal beperkt tot de korte termijn, na verloop van tijd nuanceert het beeld en wint de ratio het doorgaans van de emotie.

Hoe schat u de uiteindelijke impact juist in? Hoe moet de belegger ermee omgaan en wat betekent het voor zijn te volgen langetermijnstrategie?

Impact

De uiteindelijke schade voor de economie en financiële markten bij het ontstaan van een geopolitiek conflict blijft altijd moeilijk in te schatten.

Eerste reactie: doemdenken! De eerste reactie op financiële markten daarentegen is er vaak één van paniek en doemdenken. Veel, doorgaans particuliere, beleggers handelen op dit soort momenten vaak vanuit emotie en vluchten massaal naar de uitgang. Forse koersdalingen in een korte periode zijn het gevolg.

Brexit. Zo daalden de dag na het bekend worden van de Brexit op 23 juni 2016, de meeste Europese beurzen meer dan 5% op dagbasis. Korte tijd daarna stonden diezelfde beurzen echter weer boven de standen van voor het referendum.

Uit het oog verliezen? Toch zonde als men in paniek alles heeft verkocht en men daarmee de langetermijnstrategie uit het oog verliest, terwijl de gevolgen voor de toekomstige economische groei op dat moment nog volstrekt onduidelijk zijn.

Analyse

Rustig en alert blijven is op zo’n moment het devies. De daadwerkelijke impact van een geopolitieke gebeurtenis wordt meestal wat duidelijker in de periode die erop volgend. Vorm een beeld aan de hand van analyses en voorspellingen van instituten zoals de Wereldbank en het IMF. Vraag vermogensbeheerders of hun economische groeiverwachtingen neerwaarts worden aangepast. Als het plaatje daadwerkelijk verslechtert, zoals nu met de handelsoorlog tussen de VS en China het geval lijkt, bouw dan wat risico af, zeker als iemand ‘volledig belegd’ is. Het blijft wel raadzaam dit in kleine stapjes te doen. Gemiddeld genomen wordt dan het beste resultaat behaald.

fp-advies

Vermijd vooral ‘risk-off/risk-on denken’ (alles verkopen of kopen) en neem geen radicale besluiten. Het verkopen van een hele portefeuille is zo gedaan, het besluit nemen om weer in de markt te stappen, kost veel meer moeite. Timing is het moeilijkste wat er is.

Kansen grijpen

Forse, tijdelijke dalingen scheppen kansen om juist wat risico op te bouwen richting het langetermijndoel. Heeft iemand veel cash, bijvoorbeeld uit een erfenis of door verkoop van een bedrijf, stel aankopen dan niet uit in afwachting van wat er misschien komen gaat. Juist als iedereen in paniek raakt (bijv. de forse daling begin augustus na een tweet van Trump inzake het conflict met China), is het zaak emotie uit te schakelen en door te gaan met het plan. Zo kan het een strategie zijn om een portefeuille gedurende een jaar in twaalf maandelijkse termijnen op te bouwen, los van de waan van de dag. Durf bij dalingen door geopolitieke onrust dit proces juist iets te versnellen. Grote kans dat dit achteraf de juiste keuze blijkt te zijn.

Geopolitieke gebeurtenissen leiden vaak tot forse koersuitslagen, meestal zijn ze van korte duur. Beleggers doen er goed aan te accepteren dat er dergelijke risico’s zijn. Schakel emotie uit en probeer ervan te profiteren. Vermijd het volledig kopen of verkopen van een portefeuille, beter is het om risico’s in kleine stapjes op of af te bouwen.

Contactgegevens

Indicator BV | Schootense Dreef 31 | Postbus 794 | 5700 AT Helmond

Tel.: 0492 - 59 31 31 | Fax: 040 - 711 17 00

klantenservice@indicator.nl | www.indicator.nl

 

KvK-nummer: 17085336 | Btw-nummer: NL-803026468B01