Hoe kiest u een goede domeinnaam?
Denk andersom
Vroeger kozen zelfstandigen en ondernemers eerst een bedrijfs- of productnaam, om vervolgens de overeenkomstige domeinnaam te registreren. Tegenwoordig is de kans echter reëel dat die laatste al ingepikt is door een bedrijf dat die voor veel geld aan u wil verkopen. Het is dus te overwegen om vandaag andersom te werken: check eerst welke domeinnaam er nog vrij is en kies op basis daarvan een naam voor uw zaak of product.
Registreer alternatieven
Een domeinnaam registreren kan al voor enkele euro’s of dollars. Weet dat er naast .be, .nl, .com, … nog heel wat andere extensies bestaan, waarvoor uw favoriete domeinnaam misschien wel nog beschikbaar is. Overweeg ook om meerdere domeinnamen te claimen (waaraan u overigens gemakkelijk eenzelfde website kunt koppelen).
Tip. Â Registreer eventueel ook foutief of anders gespelde afgeleide domeinnamen, evenals domeinnamen waarin populaire zoekwoorden in uw branche verwerkt zitten. Zo wordt uw site mogelijk sneller gevonden via Google.
Doe inspiratie op
Neem eventueel ook eens een kijkje op Panabee ( http://www.panabee.com ). Wanneer u daar een of meerdere trefwoorden intikt die betrekking hebben op bijv. uw nieuwe zaak, dan toont deze site u de nog beschikbare mogelijkheden waaraan u misschien niet gedacht had. Dat werkt weliswaar het beste voor Engelse woorden. Onderaan kunt u ook meteen checken of de naam nog vrij is op Facebook, Twitter, Instagram en Tumblr.
Tip. Ook DomainHack ( http://www.domainhack.me ) en Domainr ( http://www.domainr.com ) gaan voor u op zoek naar originele combinaties met extensies. Maar vaak zijn die toch wat te vergezocht.
Kort en bondig
In het belang van een goede klantenbinding is een eenvoudige en herkenbare domeinnaam essentieel. U bent vrij in uw keuze, voor zover die min. twee en max. 63 karakters bevat. Probeer uw domeinnaam echter te beperken tot max. tien à twaalf karakters: zo blijft deze beter in het geheugen van uw klanten en wordt deze sneller gedeeld. Bovendien is een lange naam intikken op het kleine toetsenbord van een smartphone geen pretje.
Tip. Ga ook na bij enkele personen of uw domeinnaam wel begrepen wordt zonder dat u die letter voor letter moet spellen.
Denk aan de subpagina’s
U website heeft wellicht een aantal onderverdelingen voor uw producten, contactgegevens, … Een logische en intuïtieve structuur is belangrijk zodat uw bezoekers niet verdwalen. Vaak worden onderliggende URL’s automatisch gegenereerd door een technisch systeem, waardoor ze cryptische benamingen met allerlei vreemde tekens krijgen. Wijzig deze allemaal in korte, gebruiksvriendelijke en ondubbelzinnige benamingen. Die scoren trouwens vaak ook hoger in Google.
Tip. Surfers zoeken gericht via Google naar het product dat ze willen kopen of naar het antwoord op hun vraag. Probeer dus beschrijvende zoektermen in de URL’s van uw subpagina’s te verwerken.